image description
Opinie Ivan Snurer, 25 apr 2012 10:00

De goedkoopste aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

De waarde van aandelen kan stijgen of dalen. In de meeste gevallen presteren goedkope aandelen beter dan de index. Op termijn bieden waardeaandelen immers een hoger rendement dan groeiaandelen.

Met een plus van tien procent doet de DAX, de Duitse hoofdindex, het in 2012 opmerkelijk beter dan de €uro STOXX 50, de index met de vijftig belangrijkste aandelen uit de eurozone. De Europese hoofdindex moet zich tevreden stellen met een winst van anderhalve procent. De AEX daarentegen laat een veer van om en bij de drie procent.

Verzameling van aandelen

Omdat een index een verzameling van aandelen is, kijken we naar de individuele kengetallen om te zien welke aandelen goedkoop zijn. In de meeste gevallen presteren de goedkoopste aandelen beter dan de index, anders kunt u beter de index kopen.

De waarde van aandelen kan stijgen of dalen en de waardering hangt af van verschillende factoren, zoals de rentestand, de sector, de winst van het bedrijf. Er bestaan talrijke methodes om aandelen te waarderen. Een veel gebruikte maatstaf is de koers-winstverhouding.

Fundamentele maatstaven

Als we naar de koers-winstverhouding kijken, dan zien we dat op basis van de gerealiseerde winst de aandelen van de Duitse autofabrikant Volkswagen en bankverzekeraar ING momenteel het goedkoopste zijn.

Qua koers/boekwaarde oogt de Italiaanse bank UniCredit het best, gevolgd door de Franse bank Société Générale.

Een blik op het dividendrendement leert dat Telefónica en France Télécom over 2011 relatief gezien het hoogste dividend hebben betaald.

Eind vorig jaar kondigde de Spaanse telefoonmaatschappij echter aan dat zij haar dividend met 14 procent zal korten. De Europese schuldencrisis weegt te zwaar op de winst.

Het bedrijf dat dit jaar qua winstgroei de grootste vooruitgang boekt is UniCredit, maar Unilever is het bedrijf met het hoogste rendement op eigen vermogen.

Vijf kengetallen

In totaal gebruiken we vijf fundamentele kengetallen: de koers/boekwaarde, het dividendrendement, het rendement op eigen vermogen, de huidige koers-winstverhouding en de winstgroei. Per kengetal wordt er een klassement opgemaakt.

De aandelen met het hoogste dividendrendement, het rendement op eigen vermogen en de winstgroei krijgen de hoogste score. Bij koers/boekwaarde en de koers-winstverhouding daarentegen resulteren de laagste cijfers, mits zij natuurlijk niet negatief zijn, in de beste score.

Hoogste totaalscore

Het fonds met de hoogste totaalscore is het goedkoopste aandeel uit de Europese hoofdindex, de €uro STOXX 50.

Naast de totaalscore voert de tabel ook het consensusadvies en de afstand tot het beoogde koersdoel van analisten op. Deze informatie is louter informatief en oefent geen invloed uit op de uitkomst van de totaalscore.

Qua totaalscore zijn de aandelen van de Spaanse banken Banco Santander en BBVA en de Franse verzekeraar AXA het goedkoopst. De goedkoopste Nederlandse aandelen, althans zij die deel uit maken van de Europese hoofdindex, zijn staalbedrijf ArcelorMittal, elektronicaconcern Philips en bankverzekeraar ING.

Brits bedrijf

Voor de Duits-Zwitserse indexbeheerder STOXX is Royal Dutch Shell een Brits bedrijf, anders had het olieconcern beslag gelegd op de zevende plaats, ten nadele van de Italiaanse bank Intesa SanPaolo. De hekkensluiter van dienst is l’Oréal. Het cosmeticabedrijf delft daarmee het onderspit van diens landgenoot Carrefour, de Franse evenknie van Ahold.

Analisten incluis

Betrekken we echter de consensus en het voorgespiegelde koersdoel in de totaalscore, dan verandert het beeld niet wezenlijk. De tien goedkoopste aandelen zijn dan AXA, Repsol-YPF, Volkwagen, ArcelorMittal, Daimler, BNP Paribas, Banco Santander, Intesa SanPaolo, BBVA en Société Générale. l’Oréal en Carrefour blijven onverminderd laatste.