image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 5 mrt 2012 17:04

Tijd om winst te nemen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Goldman Sachs vindt het tijd om winst te nemen op Brent, nu de prijs het koersdoel van $120 per vat gepasseerd is. Goud blijft aantrekkelijk.

De prijs van Brent is de laatste weken met circa $11 per vat gestegen en is het door Goldman Sachs gezette koersdoel van $120 gepasseerd. Dat is de hoogste prijs sinds vorig jaar lente. De bank adviseert de winst te verzilveren.

Op wat langere termijn ziet de bank echter de prijs wel weer stijgen. Ondanks de merkbare afzwakking van de groei van de wereldeconomie verwacht Goldman Sachs dat het een kwestie van tijd is dat de groei van de vraag naar olie de mogelijkheden tot uitbreiding van de olieproductie te boven zal gaan. Dat werkt prijsverhogingen in de hand. Het zou in de tweede helft van het jaar kunnen gebeuren.

De bank wijst overigens wel op de voortdurende onzekerheid omtrent de afloop van de schuldencrisis in Europa. Voor de komende maanden wordt een vrij rustig prijsverloop verwacht, rond $120. Het advies is de winst te nemen.

Voor de wat langere termijn kan een positie in een termijncontract voor september overwogen worden. Na de adempauze voor Brent zit er een stijging naar $127,50, later dit jaar, in.

Goud is de afgelopen weken sterk gestegen, maar dat neemt niet weg dat de bank het edelmetaal blijft aanbevelen. Gesteund door de lage rente, die mede door de zwakke economische groei in de VS naar verwachting voorlopig laag zal blijven en de financieringsproblemen in Europa, moet een verdere prijsstijging mogelijk zijn, tot $1840 per troy ounce in de komende zes maanden en $1940 over twaalf maanden.

Ook over koper is Goldman Sachs positief – over een periode van zes tot twaalf maanden – onder meer op grond van toenemende consumptie onder invloed van de monetaire verruiming, die de economische groei ten goede komt, en de aantrekkende Amerikaanse huizenmarkt.

Op wat kortere termijn zit er echter vermoedelijk weinig muziek in koper door de aarzeling in de Chinese economie en de problemen van Europa.

Berend Izaks

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.