Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Dossier 15 okt 2021 12:46

Beursgang & IPO | De artikelen, tips en vier stappen voor succes

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in beursgangen | Voorbeeldaandeel AramcoOp deze pagina vind je alles over beleggen in beursgangen en al onze tips en artikelen over de IPO's. Wie op zoek is naar het laatste IPO-nieuws en artikelen doet hier inspiratie op door naar onder te scrollen. Via 'lees meer' vind je vier praktische tips voor het beleggen in IPO's.

Beleggen in IPO’s kan interessant zijn. Er zijn echter wel verschillende zaken waar beleggers op moeten letten bij het maken van de afweging om al dan niet in te tekenen op beursintroducties. In dit artikel gaan we in op de vier onderstaande stappen voor het beter beleggen in IPO’s:

  1. Check de leeftijd van de beursganger
  2. Analyseer het bedrijf en de IPO-introductieprijs
  3. Volg de beursgang op de voet
  4. Check per IPO de lockup-periode

BELEGGEN IN BEURSGANGEN


Als je de financiële nieuwsberichten mag geloven, is beleggen in IPO’s een heel winstgevende aangelegenheid. In februari schoot de Chinese TikTok-uitdager Kuaishou bijvoorbeeld met 194% omhoog na de beursgang. En dichter bij huis herinneren veel beleggers zich ongetwijfeld nog de beursgang van Adyen. Het fintech-bedrijf kwam in 2018 tegen een introductieprijs van €240 naar Euronext Amsterdam.

Het aandeel steeg meteen al met 90% en sindsdien heeft de koers al eventjes de grens van €2000 doorbroken. Voor particuliere beleggers is het echter niet mogelijk om een voet tussen de deur te krijgen bij populaire IPO’s. Bovendien staan er tegenover elk succes vaak meerdere beursgangen die niet brengen wat beleggers ervan hadden gehoopt.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat beursdebutanten de eerste dag en het eerste jaar een hoger rendement halen dan het beursgemiddelde. Over een periode van drie tot vijf jaar blijven deze bedrijven echter per saldo achter bij de index. Voor beleggers is het dan ook zaak om kritisch naar beursgangen te kijken en niet blindelings in te tekenen. Maar waar moet je als belegger precies op letten bij een beursgang?

1. Check de leeftijd van de beursganger

Sommige details zeggen meer over het perspectief van een beursgang dan je op het eerste gezicht zou denken. Ruim tien jaar geleden onderzocht Jorge Alberto Murillo Garza (Columbia University) de rendementen van alle Amerikaanse IPO’s tussen 1935 en 2002. Behalve de lengte van die periode, onderscheidt de studie zich ook door het grote aantal onderzochte beursgangen (circa 9400). Hierdoor hebben enkele uitschieters of een paar uitzonderlijke perioden – zoals de internethype van eind vorige eeuw – geen grote impact op de onderzoeksresultaten.

Wat betreft het voorspellen van het beurssucces van een beursgang, is er één factor die eruit springt. De rendementen van jonge bedrijven liggen een stuk lager dan het gemiddelde: maar liefst 20 tot 30 basispunten. Ook bedrijven met een leeftijd van meer dan veertig jaar op het moment van de IPO blijven iets achter bij de markt.

Wat was de grootste beursgang ooit?
De beursgang van Aramco was in 2019 de grootste ooit. Het bedrijf haalde $25,6 mrd op. Daarmee blijft het olieconcern internetonderneming.

2. Analyseer het bedrijf en de IPO-introductieprijs

Net als bij een beursgenoteerd aandeel, moet er eerst een zorgvuldige analyse worden gemaakt van een onderneming voordat er eventueel wordt ingetekend op de beursgang. Dat kan alleen een fundamentele analyse zijn, want een technische analyse is bij gebrek aan historische koersgegevens onmogelijk. Aan de hand van de jaarcijfers kan een goed beeld worden opgebouwd van de omzet- en winstontwikkeling en de kasstroom. Vervolgens is het zaak om via vergelijkingen met branchegenoten te kijken welke waardering gebruikelijk is binnen de sector.

Ook kan in beeld worden gebracht wat de belangrijkste groeikansen en bedreigingen zijn. In het ideale scenario kan er aan de hand van deze analyse een grof koersdoel worden bepaald. Als de mogelijke waarde 10 tot 15% of meer boven de introductieprijs ligt, is het een goed idee om op de beursgang in tekenen. Bij een kleinere premie is het verstandig om eerst de IPO af te wachten.

Wat was de eerste beursgang ooit?
De aandelenuitgifte door de VOC in maart 1602 geldt als de eerste ‘moderne’ beursgang.

3. Volg de beursgang op de voet

De koersbewegingen op de dag van de beursgang kunnen veel vertellen over hoe de eerste maanden of zelfs jaren van een beursnieuwkomer eruit zien. Het is een slecht teken als het aandeel lager sluit dan de introductieprijs. Banken die de beursgang begeleiden, doen er namelijk alles aan om de introductie tot een succes te maken. Als de koers zelfs ondanks die steun daalt, is dat een duidelijk signaal dat een aandeel niet in de smaak valt op de beurs. Ruim driekwart van de Europese en Amerikaanse beursgangers die op de eerste handelsdag onderuit gingen, stond een jaar later nog steeds op verlies.

Ook een heel grote koerssprong is echter geen garantie voor succes op de lange termijn. Vaak is dat een teken dat de koers als gevolg van een hype te ver wordt opgestuwd. Van de aandelen die met een winst van meer dan 30% uit de startblokken schoten, stond meer dan 60% een jaar later onder de slotkoers van de dag van de IPO. Een koerswinst van 10 tot 30% op de eerste handelsdag is historisch het beste signaal voor een positief koersverloop in de volgende maanden.

Wat was de meest lucratieve beursgang ooit?
VA Linux Systems schoot op 9 december 1999 met 698% omhoog vanaf een uitgifteprijs van $30 op de eerste handelsdag. Dat maakt deze introductie tot de meest lucratieve beursgang ooit.”

4. Check per IPO de lock-up-periode

Zelfs als de beursgang goed verloopt, verdienen beursnieuwkomers nog altijd een beetje nazorg. Er zijn namelijk enkele gebeurtenissen die voor na(koers)schokken kunnen zorgen. In de Verenigde Staten hebben zakenbanken en toezichthouder SEC een herenakkoord gesloten, waarin is vastgelegd dat pas 25 (kalender)dagen na de IPO’ winstverwachtingen en analistenrapporten naar buiten gebracht mogen worden. Dat is een goede dag om op de kalender te omcirkelen.

Bekijk ook beleggen in een SPAC: hoe en waarom

Dat geldt helemaal voor het aflopen van de zogenaamde lock-up-periode. Het is gebruikelijk dat werknemers en andere belangrijke aandeelhouders vastleggen dat ze hun belang niet meteen na de introductie gaan afbouwen. Ze mogen pas in het aandeel handelen als de lock-up-periode — gewoonlijk 180 dagen — is afgelopen. Vanaf dat moment kan er in potentie dus een groot aantal extra aandelen op de markt worden gebracht.

Concluderend | Beleggen in IPO’s kan dus lonen maar een gedegen analyse blijft vereist. Dat blijkt ook uit onderzoek van dataverzamelaar Dimension. Deze analisten legden voor de periode 1991-2018 maar liefst 6.362 beursdebutanten langs de meetlat. Hoewel er grote verschillen waren in rendement tussen verschillende tijdsvakken – maar liefst 13,63% in 1992-2000 en slechts 3,74% in 2001-2018 – bleef het rendement van beursgangers telkens achter bij dat van de Russell3000-index.