Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Smallcaps | Uitgekotst en daardoor goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Europese smallcaps blijven al jaren achter en beleggers trekken massaal hun geld terug uit deze categorie. Dat biedt kansen, want kleinere Europese aandelen zijn goedkoop.

Smallcaps in ontwikkelde markten wereldwijd doen het al tien jaar slechter dan de brede aandelenmarkt. In Europe laat de categorie in de voorbije vijf jaar een underperformance zien. Zo kon de MSCI Europe Small Cap Index in deze periode inclusief herbelegging van het dividend gemiddeld 5,0% per jaar bijschrijven. Met een jaarlijkse plus van 7,8% deed de MSCI Europe Index het beduidend beter.

Gewoonlijk leveren kleinere aandelen meer rendement op dan grote aandelen. Maar deze zogeheten factorpremie is nu wel verdwenen, stelde Han Dieperink onlangs. De chief investment officer bij Auréus Vermogensbeheer noemde een aantal redenen waarom beleggers voorlopig niet in smallcaps moeten beleggen.

Strengere regels

Ten eerste gaan kansrijke snelgroeiende bedrijven vanwege onder meer de strengere regels niet meer naar de beurs, maar zoeken ze hun heil bij private equity. De populariteit van indexbeleggen komt de categorie ook niet ten goede, want in de meest gehanteerde indices zitten niet of nauwelijks smallcaps.

Een deel van de huidige smallcaps waren vroeger largecaps, waarschuwt Dieperink. De koers is dan geïmplodeerd, meestal omdat er onvoldoende kasstroom is gegeneerd. Door de extreem lage rente wisten veel van deze bedrijven het nog lang vol te houden, maar zodra er een marktconforme rente moet worden betaald, valt het doek.

Lees ook Kansen voor mid- en smallcaps

Smallcaps hebben volgens de aandelenstrateeg niet of nauwelijks toegang tot de kapitaalmarkten en zijn daardoor voor een belangrijk deel variabel gefinancierd. Largecaps hebben dit probleem niet en betalen een lagere rente. Tot slot wijst Dieperink onder meer op de lagere managementkwaliteit bij smallcaps vergeleken bij grotere bedrijven en het feit dat smallcaps veel harder worden geraakt door recessies of disruptieve innovaties.

Aantrekkelijk gewaardeerd  

Stuk voor stuk valide argumenten, maar de negatieve aspecten van smallcaps zijn natuurlijk al lang en breed in de beurskoersen verdisconteerd. Zoals wel vaker vertonen beleggers kuddegedrag en stopten ze de laatste tijd vooral geld in een select aantal populaire grote beursfondsen.

Op Wall Street zijn dat de Magnificent Seven-aandelen en in de eurozone drijven vooral ASML, LVMH, SAP en Schneider Electric de koersen omhoog. Daarentegen kampen Europese small- en midcaps al drie jaar op rij met een sterke uitstroom van beleggersgeld, zo concludeert vermogensbeheerder Franklin Templeton.

Korting

Waar de categorie lang tegen een premie werd verhandeld, is er op dit moment sprake van een korting vergeleken met largecaps. De k/w van Europese smallcaps ligt 15% onder het tienjaarsgemiddelde. Volgens Franklin Templeton zijn kleinere aandelen aantrekkelijk gewaardeerd en kunnen ze superieure rendementen opleveren op lange termijn.


De afwaardering van smallcaps is een overdreven reactie op de huidige tegenwind als gevolg van de gestegen inflatie en rente. Smallcaps hebben een minder sterke balans, zijn korter gefinancierd en hebben minder prijskracht dan grotere bedrijven. Daartegenover staat dat smallcaps een groter groeipotentieel hebben, zodat de redenen voor een premie nog steeds van kracht zijn. Voor actieve beleggers blijven smallcaps sowieso een heerlijke vijver om in te vissen.

Waar analisten en institutionele beleggers de kleintjes links laten liggen, kunnen particuliere beleggers mooie rendementen behalen. Zo zijn BAM, Heijmans, B&S Group en Van Lanschot Kempen dit jaar al weer met 40 tot 50% gestegen. Daar kan zelfs ASML niet aan tippen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ