Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 6 sep 2023 14:00

InPost | Beleggers onder de indruk van margesprong

0 0 Leestijd ongeveer

Prijsverhogingen en afnemende opstartverliezen in nieuwe markten helpen InPost aan een fors hogere winst. Het bedrijf weet internationaal snel op te schalen.

De Poolse uitbater van pakketkluizen InPost blijft ondanks de afgekoelde e-commercemarkt razendsnel groeien. In het tweede kwartaal verwerkte het bedrijf 19% meer pakjes, waarmee de volumestijging amper is afgezwakt vergeleken met het eerste kwartaal (+21%). Dankzij prijsverhogingen steeg de omzet met 26,2% en de aangepaste ebitda met 35%. Op de Poolse thuismarkt steeg de reeds hoge ebitda-marge van 44,9% naar 47,8%. De marge in Frankrijk daalde in het tweede kwartaal van 16% naar 13,3% door aanhoudende investeringen in het netwerk van pakketautomaten en hogere lonen. Op de overige internationale markten, het Verenigd Koninkrijk en Italië, nemen de verliezen snel af.

Het eerste halfjaar werd afgesloten met een omzet van PLN4,14 mrd (€919 mln). Dat is een toename van 27,7% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aangepaste ebitda is met 35,6% opgevoerd naar PLN1,25 mrd (€277 mln). Als gevolg van een forse stijging van de rentelasten en belastingdruk daalde de nettowinst in de eerste jaarhelft met 14,5% naar PLN243,9 mln (€54 mln). De aanzwellende operationele kasstroom maakt het voor InPost mogelijk om de hoge kapitaalinvesteringen in het kluizennetwerk uit eigen middelen te financieren. De nettoschuld is zelfs wat omlaag gekomen naar PLN6,2 mrd (€1,4 mrd), ofwel 2,7 keer de ebitda.

Groeimarkt

InPost zit in een mooie groeimarkt. Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor afhalen in plaats van thuisbezorging en daarom winnen pakketkluizen in veel Europese landen snel terrein ten opzichte van deur-tot-deur-levering. De onderneming denkt op haar kernmarkten marktaandeel te blijven winnen en herhaalt de verwachting van een margetoename in Polen. In Frankrijk wordt daarentegen niet langer op een margeverbetering gerekend vanwege aanhoudende investeringen in het netwerk en looninflatie.

Het Verenigd Koninkrijk zal eind dit jaar break-even draaien en volgend jaar winstgevend zijn. Met een snelle uitbreiding van het aantal pakketkluizen en nieuwe logistieke partners weet InPost in Engeland maar ook in andere internationale markten snel op te schalen. Het aantal kluizen in het Verenigd Koninkrijk is inmiddels toegenomen naar ruim 5.400, waarmee marktleider Amazon (5.714 kluizen) in het vizier komt. InPost ging onlangs een exclusieve samenwerking aan met de Britse logistieke dienstverlener Menzies, waarbij het een belang van 30% heeft genomen en een optie heeft op de resterende 70% van de aandelen. Het grote logistieke netwerk van Menzies stelt het Poolse bedrijf in staat om de volumes fors op te voeren, wat zich uiteindelijk zal vertalen in hogere winstmarges.

Advies aandeel InPost op ‘houden’

Beleggers waren te spreken over de goede cijfers en zetten de koers circa 8% hoger. Slaagt InPost erin om de groepsmarges richting de riante Poolse niveaus te tillen, dan kan de winst de komende jaren nog significant stijgen. Op ruim 23 keer de verwachte winst voor 2024 loopt de markt daar al op vooruit, zodat we met een houdadvies voor het aandeel InPost blijven volstaan.

Halfjaarcijfers
in mln. PLN 2023 2022
Omzet 4136,4 3238,6
Aangepast ebitda 1247,4 920,1
Nettowinst 243,90 285,30

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ