Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 2 aug 2023 13:26

Pfizer | Farmaceut neemt voorzorgsmaatregelen

0 0 Leestijd ongeveer

Farmaceut Pfizer heeft bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers geen van de grootste zorgen, die het aandeel al het hele jaar zwaar onder druk houden, helemaal weg kunnen nemen.

De cijferpresentatie van Pfizer stond vooral in het teken van de drie pijnpunten van de farmaceut: onzekerheid over de omzet van coronavaccins en -pillen, ontwikkeling van de pijplijn en de omzetgroei van het niet-coronadeel van Pfizer.

Al sinds de Amerikanen prognoses voor de coronaproducten Comirnaty en Paxlovid in omzet en aantallen en dollars hebben gegeven zijn daar – terechte – twijfels over. Daar ging ook Pfizer nu voor het eerst dieper op in. Voor heel 2023 rekent de farmaceut nog steeds op een omzet van vaccin Cominarty en pil Paxlovid van opgeteld $21,5 mrd. Daarvan is ruim 40% in de eerste helft van dit jaar behaald. Pfizer ging voor dit jaar uit van honderd miljoen toegediende coronavaccins in de VS, met een marktaandeel van 60%. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er echter nog slechts 12,4 miljoen vaccins gezet en dat is minder dan verwacht. Wel ligt het marktaandeel met 65% boven verwachting.

Het merendeel van de vaccinaties vindt echter in de herfst plaats en Pfizer hoopt eind augustus goedkeuring te krijgen voor een aangepaste versie van het coronavaccin dat dan tegen hogere prijzen op de ‘open markt’ verkocht kan worden dan de prijzen die onder grootschalige overheidscontracten werden afgesproken.

Daarnaast is het vaccin-contract met de Europese Unie heronderhandeld en over vier in plaats van drie jaar uitgesmeerd en dat leidt dit jaar tot volumedruk maar tot meer afzetzekerheid in de jaren daarna. De vraag naar Paxlovid hangt uiteraard sterk samen met het aantal besmettingen en die ziet Pfizer nu al oplopen.

Groeiverwachting

Topman Albert Bourla erkende echter dat de omzetprognoses voor Comirnaty en Paxlovid zo onzeker zijn dat ook de beurskoers er onder lijdt. Pfizer wil daarom bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers – eind oktober, begin november – duidelijkheid geven over het omzetpotentieel voor de coronaproducten. Valt dat tegen dan zal Pfizer bij de cijferpresentatie een serieuze kostenbesparingen aankondigen om de winstgevendheid op peil te houden. Daarmee blijft de onzekerheid over de corona-omzet echter voorlopig nog boven het aandeel hangen.

De verlaging van de groeiverwachting voor 2023 voor het niet-coronadeel van de omzet van 7-9% naar 6-8% – waardoor de bandbreedte voor de verwachte omzet van $67,0-71,0 mrd naar $67,0-70,0 mrd gaat – deed het sentiment ook geen goed.

Dat is deels het gevolg van de stormschade aan een belangrijke productiefaciliteit in Noord-Carolina en dus buiten de schuld van Pfizer om. Maar de gedeeltelijke goedkeuring voor een oncologiemedicijn en een vaccin tegen RSV, waardoor de omzet zich minder snel ontwikkelt dan verwacht, zijn ook reden voor verlaagde prognose en dat schaadt het vertrouwen in de ontwikkeling van de pijplijn.

Advies aandeel Pfizer op ‘houden’

Pfizer liet de prognose voor de winst per aandeel voor 2023 ongewijzigd op $3,25-3,45 en ook mijn winsttaxatie van $3,30 blijft staan. Op een k/w van nog geen 11 voor 2023 en een dividendrendement van 4,6% is het aandeel Pfizer – helaas – goedkoop genoeg om de derdekwartaalcijfers en de corona-ontwikkelingen af te wachten, houden dus.

De auteur heeft een positie in het aandeel Pfizer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ