Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Actueel advies

Alfen | Een leuke strategie voor de koopwaardige laadpalenproducent

0 0 Leestijd ongeveer

We tippen een bekende laadpalenproducent die fors is gedaald. De lagere waardering levert een geschikt moment voor een defensieve strategie.

Het gebruik van elektriciteit zal de komende jaren zeer fors gaan toenemen. Dat is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, dient de wereld naar schatting van onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance tot 2050 jaarlijks $3,1 tot $5,8 bln te investeren in de energietransitie. In 2022 kwamen deze investeringen niet verder dan $1,1 bln, wat wel een toename was van 31% ten opzichte van 2021. Van het totale bedrag aan investeringen werd vorig jaar $495 mrd geïnvesteerd in hernieuwbare energie, $466 mrd ging richting elektrisch vervoer.

In de transport moeten nog grote stappen worden gezet. Om op grote schaal de overstap te maken naar elektrische voertuigen zullen nog wel een aantal hordes moeten worden genomen. De kostprijs van een elektrisch voertuig dient bijvoorbeeld verder af te nemen, daarnaast zal de kwaliteit van de batterijen, de oplaadsnelheid en de actieradius moeten verbeteren. Als laatste en zeker niet het minst belangrijk, zijn ook fors meer laadpunten nodig. Alleen in Europa gaat het volgens beleidmakers tegen 2030 al om bijna 7 miljoen extra openbare laadstations.

Een onderneming die daarvan kan profiteren is Alfen, als fabrikant van transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen actief in Europa. Zoals vaker voorkomt met nieuwe trends en ontwikkelingen, hapert in de praktijk soms wel tijdelijk de adoptie. Een van de redenen daarvan is de betaalbaarheid. Aan een elektrisch voertuig hangt bijvoorbeeld vooralsnog een behoorlijk prijskaartje. Een dergelijke hapering zagen we begin dit jaar ook in de resultaten van Alfen. De omzet van de laadpalendivisie daalde in het eerste kwartaal namelijk met 14% naar €47 mln, als gevolg van voorraadafbouw door klanten.

Op de middellange termijn valt er echter nog wel behoorlijk wat groei te verwachten. Op de Capital Markets Day in Londen eerder dit jaar, deelde Alfen haar financiële doelstellingen. In de periode 2025-2027 verwacht de onderneming een jaaromzet van €1 mrd te realiseren. Daarbij denkt het management een aangepaste ebitda-marge te kunnen behalen van 15 tot 20%. Ter vergelijking: in 2022 bedroeg de aangepaste ebitda-marge van Alfen 18% op een omzet van €440 mln.

Waarom het aandeel Alfen naar ‘kopen’ gaat


De omzetgroei waar het management op rekent de komende jaren ligt duidelijk boven mijn basisscenario. In mijn eigen model rekende ik namelijk pas tegen 2028 op een omzet van €1 mrd. Dat de margeverwachting tussen de 15 en 20% ligt, kwam voor mij niet als een schok, maar gezien de recente forse koersdaling op de beurs schrokken beleggers duidelijk wel van de groeivertraging en ontwikkeling van de marge bij Alfen. Een van de redenen dat ik op voorhand rekening hield met margedruk, is de toenemende concurrentie voor de laadpalendivisie. Daarnaast zal de snelle groei van de verkoop van energieopslagsystemen de mix minder gunstig maken, omdat deze activiteit relatief lage marges kent.

De laadpalendivisie is met circa 55% van de omzet wel het grootst en het is een markt waar behoorlijk wat concurrentie valt te verwachten. Vandaag de dag kunnen consumenten al een laadpaal aanschaffen voor circa €500. Dit is echter niet het segment waar Alfen de focus op legt. De blik van het bedrijf is meer gericht op de semi-publieke markt. Daarbij kan worden gedacht aan parkeergarages en parkeerplaatsen bij winkels. Ook op bedrijventerreinen en bij kantoren zijn oplaadpunten noodzakelijk. Op deze plekken liggen de prijzen per laadpaal boven de €1000 en kan een hogere marge worden bewerkstelligd.

De hogere omzetgroei dan die waar ik op voorhand op rekende, moet komen van de divisies Energieopslag en Smart grids. De energieopslagsystemen worden gebruikt op momenten dat de energieprijzen laag zijn. Als de energie duur is kunnen klanten 0pgeslagen energie gebruiken uit hun batterijen om de kosten te drukken. Met de Smart grid-activiteiten zorgt Alfen er voor dat lokaal opgewekte energie waaronder zonne-energie, lokaal gebruikt kan worden. Energieopslag is geen hoge marge-activiteit, veel spelers die hierin gespecialiseerd zijn kunnen het daardoor lastig krijgen.

Dat er echter maar weinig winst wordt behaald met energieopslagsystemen is niet zo erg, als de winst dan maar elders kan worden geboekt. Bij Alfen is dat naar mijn inschatting met het aanbod van Smart-grid oplossingen (waaronder transformatorstations) en laadpalen wel degelijk het geval. Onderscheidend vermogen draagt dan ook bij aan het totaalpakket dat Alfen kan leveren.

Door de recente koersdaling is het aandeel met een geschatte k/w 2024 van 16 aantrekkelijk genoeg gewaardeerd om het advies voor het aandeel Alfen te verhogen van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Optieconstructie op het aandeel Alfen

Gezien het bovengemiddelde risicoprofiel dat kleeft aan deze belegging, is het gebruik van een optieconstructie wel het overwegen waard. De Tip van de week is daardoor niet enkel de aanschaf van de aandelen Alfen, we geven er ook een defensieve optieconstructie bij.

Bij die strategie wordt een gedeelte van het opwaarts potentieel weggeven, maar blijft het verlies in het geval van een verdere koersdaling beperkt. Bij de aanschaf van 100 aandelen Alfen tegen een beurskoers van €55 per aandeel, is de aanbeveling om tegelijkertijd de Alfen juni 2024 50 putoptie aan te schaffen en de Alfen juni 2024 80 call optie te schrijven. De optiecombinatie kon op 12 juli worden gekocht voor  €3,20 (€320) per combinatie.

Mocht het aandeel Alfen volgend jaar juni (expiratie) boven de €80 noteren, dan wordt een winst gerealiseerd van €2180 (37%), wat ook de maximale winst is. Mocht de beurskoers op expiratie aan €35 staan dan blijft het verlies enigszins beperkt, dankzij het recht om de aandelen te mogen verkopen aan €50 per stuk. Het verlies bedraagt dan €820 (14%). Zonder deze constructie zou u bij een koersdaling naar €35 een bedrag van €2000 verliezen, oftewel 36%.

Mocht u weinig  ervaring hebben met deze beleggingsvorm, dan raad ik u aan eerst onze online training over opties in de Beleggers Belangen Academy te volgen.

Defensieve strategie Alfen
Koop 100 aandelen Alfen
Koop 1x Alfen juni 2024 50 put
Verkoop 1x Alfen juni 2024 80 call
Totale investering €5820
Contractgrootte 100
Beurskoers aandeel €55,00
Expiratiedatum vrijdag 21 juni 2024
Maximale winst €2180 (37%)
Maximaal verlies €820 (-14%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!