Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Hoogdividend | Achterblijvers tornen niet aan het inkomen

0 0 Leestijd ongeveer

Na een opvallend sterk 2022 blijft de Hoogdividendportefeuille dit jaar achter. Belangrijker nog dan de koersontwikkeling is echter het recorddividend.

In het beroerde beursjaar 2022, waarin de belangrijkste internationale aandelenindex 10-18% verloren, bleef de Hoogdividendportefeuille met een rendement van ruim 8% opvallend goed overeind. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Met een rendement van 0,7% blijft de portefeuille in 2023 duidelijk achter bij de belangrijkste aandelenindices die 9-14% in de plus staan.

Een aantal aandelen uit de Hoogdividendportefeuille presteert dit jaar niettemin sterk. Nutsbedrijf Enel heeft inclusief ontvangen maar niet herbelegd dividend in 2023 al een rendement van ruim 24% geboekt. Op diezelfde basis staat defensieconcern BAE Systems op een rendement van ruim 15% en ook de telecomconcerns KPN (+13,3%) en Orange (+14,5%) presteren naar behoren.

Hoogdividendaandelen die achterblijven


De portefeuille telt echter ook een aantal opvallende verliezers, zoals NN Group (-16,4%), dat duidelijk achterblijft bij branchegenoten Allianz (+9,4%) en Münchener Rück (+12,5%). In het rendement van beide Duitse verzekeraars is de dividenduitkering meegenomen, maar op het moment van schrijven is het slotdividend van €1,79 per aandeel van NN Group nog niet uitgekeerd. Dat dividend is op 29 juni uitbetaald.

De meest opmerkelijke verliezers zijn echter de Amerikaanse farmaceuten AbbVie en Pfizer. Zelfs inclusief ontvangen maar niet herbelegd dividend staat AbbVie dit jaar op een verlies van 15% en Pfizer op een min van ruim 24,% (beide in euro’s). Sanofi, de derde farmaceut uit de Hoogdividendportefeuille, ligt er dit jaar aanmerkelijk beter bij (zie grafiek).

AbbVie

De farmasector blijft dit jaar al duidelijk achter bij de S&P500 Index en binnen de Amerikaanse farmasector zijn AbbVie en Pfizer verreweg de slechtst presterende aandelen. Dat heeft in beide gevallen zeer bedrijfsspecifieke redenen. Het belangrijkste product van AbbVie – Humira, een medicijn tegen auto-immuun aandoeningen als reumatoïde artritis en psoriasis -heeft sinds eind januari dit jaar geen patentbescherming meer in de VS. De Amerikaanse Humira-omzet was afgelopen jaar goed voor liefst 32% van de totale omzet. In het eerste kwartaal werd duidelijk wat de impact van dit patentverlies is, de omzet van Humira in de VS daalde met 26%.

Het aandeel AbbVie bereikte begin juni het dieptepunt dit jaar, toen generieke medicijnproducent Coherus BioSciences bekend maakte ook een variant van Humira tegen de laagste prijs op de Amerikaanse markt te brengen. Daarnaast is er vrees voor prijsdruk op de opvolgers van Humira, Rinvoq en Skyrizi. Ondanks de lastige marktomstandigheden verhoogde AbbVie toch de verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2023 van $10,62-11,02 naar $10,72-11,12.

Pfizer

Pfizer staat om andere redenen onder druk. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers hield de farmaceut vast aan zijn optimistische omzetprognose voor het coronavaccin Comirnaty en de coronapil Paxlovid. Dat optimisme wordt echter niet gedeeld door analisten en de markt, ook al omdat er waarschijnlijk nog een stevige voorraad Paxlovid in de VS weggewerkt moet worden. Ook zijn er – terechte – twijfels over de verwachte omzetgroei van 7-9% voor 2023 van het niet-coronadeel van Pfizer. Ik verlaag dan ook mijn winsttaxatie voor 2023 van $3,40 naar $3,30.

Toch blijft Pfizer vooralsnog deel uitmaken van de Hoogdividendportefeuille. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers verklaarde financieel topman David Denton dat Pfizer na afronding van de $43 mrd kostende overname van Seagen de cash flow evenwichtiger zal verdelen. Dat betekent concreet meer dividend en aandeleninkoop en minder overnames.

Hoofddoelstelling

Bij zowel AbbVie als Pfizer is de dividenduitkering dan ook niet in gevaar en dat is belangrijk. Want alle koersschommelingen ten spijt, blijft het generen van een inkomen van minimaal 4% van de portefeuillewaarde toch de hoofddoelstelling van de portefeuille. Op het moment van schrijven zijn op één na – dat van NN Group – alle dividenden over het boekjaar 2022/23 ontvangen. Inclusief de bijdrage van NN Group komt het dividendinkomen daarmee op ruim €5515, een nieuw record.

In dit bedrag is ook het eerste (kwartaal)dividend van LyondellBasell meegenomen. Dit aandeel is medio mei in portefeuille gekomen als vervanger van branchegenoot BASF. In de eerste vijf jaar van zijn bestaan heeft de portefeuille opgeteld een dividendinkomen van ruim €25.000 gegenereerd.

De komende weken ronden we de begroting voor het verwacht dividendinkomen van het op 1 juli beginnende nieuwe boekjaar af. In juli ontvangen we ook al de eerste dividenden van achtereenvolgens TotalEnergies (3 juli, slotdividend van €0,74 per aandeel), Kimberly-Clark (5 juli, $1,18 per aandeel) en Enel (26 juli, slotdividend over 2022 van €0,20).

Nieuwe boekjaar

In de volgende portefeuille-update publiceren we de ‘dividend-begroting’ voor het nieuwe boekjaar 2023/24 en eventuele mutaties die nodig zijn om de inkomensdoelstelling ook in het zesde jaar weer te behalen.

De auteur heeft posities in AbbVie, Enel, Pfizer, Sanofi en TotalEnergies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!