Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 30 apr 14:50

Microsoft | Bedrijf verdient geld aan AI

0 0 Leestijd ongeveer

Microsoft bewijst dat het nu al geld kan verdienen aan kunstmatige intelligentie, al zullen de investeringen de komende jaren wel hoog blijven.

Na cloud computing is nu ook kunstmatige intelligentie het strijdtoneel van verschillende grote technologiebedrijven met naast Microsoft ook Meta, Amazon en Google (Alphabet). Daarbij komt het er op aan om zo snel mogelijk marktaandeel te verwerven door toepassingen op de markt te brengen die een concrete meerwaarde vormen voor de klanten.

Microsoft investeerde miljarden dollars in OpenAI waar het een exclusieve samenwerking mee heeft en plukt daar nu de vruchten van. Het cloudsegment (met Azure) kent al tal van AI toepassingen en Copilot wordt geïntegreerd in het Office pakket. Github helpt ontwikkelaars dan weer met het ontwerpen van nieuwe applicaties.

Sinds vorig jaar splitst Microsoft de bijdrage van AI in de groei van het cloudsegment apart uit. Azure groeide in het eerste kwartaal met 31% en daarvan kwam 7% op rekening van AI. Dit cijfer zit in een stijgende trend. Op groepsniveau klom de omzet tussen januari en maart met 17% op jaarbasis naar $61,9 mrd, dat is $1 mrd boven de consensusprognose. De nettowinst klom met een vijfde naar $2,93 per aandeel ($2,84 verwacht).

Sentimentomslag

Naast het cloudsegment presteerde ook de afdeling More Personal Computing uitstekend. De Windows productlijn profiteerde van een aantrekkende pc-verkoop en groeide met 11%. Forse groei was er ook in het gaming segment (+62%) dankzij de overname van Activision Blizzard. Microsoft verwacht voor het lopende kwartaal een omzet tussen $63,5 en $64,5 mrd, net iets onder de consensusprognose van $64,7 mrd.

Advies aandeel Microsoft op ‘verkopen’

Microsoft is een uitstekend geleid groeibedrijf maar dat betekent niet automatisch dat het aandeel koopwaardig is. Tegen 35 keer de verwachte winst en 13 keer de omzet is de groei van de komende jaren al ingeprijsd. Daarnaast is de technologiesector kwetsbaar voor een sentimentomslag. Nu al worden tegenvallende cijfers veel zwaarder afgestraft dan een goed rapport wordt beloond. Ik verwacht dat er nog betere instapmomenten komen voor het aandeel Microsoft en handhaaf daarom het verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ