Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 30 dec 2022 11:00

Arcadis | Opwaarts potentieel voor bestendig groeiaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Arcadis blijft nog altijd te laag gewaardeerd. Het bedrijf zal een eventuele recessie namelijk goed doorkomen, dankzij de blootstelling aan structurele groeimarkten en een vol orderboek.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteerde ook vorig jaar van een sterke vraag naar zijn diensten, ondanks geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en verzwakte economische vooruitzichten. Over de eerste negen maanden versnelde de autonome omzetgroei aanzienlijk naar 8,2%, tegen 3,9% in de vergelijkbare periode van 2021. Daarbij werd de operationele ebita-marge opgevoerd van 9,2 naar 9,7%.

Het bedrijf benadrukte in het meest recente kwartaalbericht nog eens dat het op koers ligt om zijn financiële doelen voor dit jaar te halen, waaronder een operationele ebita-marge van minstens 10% en een autonome omzetgroei van circa 5%.

Reorganisatie maakt Arcadis competitief


Arcadis komt van ver: in 2019 lag de winstmarge nog op 8,2% en in de jaren daarvoor kromp de omzet op autonome basis. De onderneming plukt de vruchten van de simplificatie van de organisatie die eind 2016 onder leiding van topman Peter Oosterveer is ingezet. Er is veel meer focus aangebracht in de activiteiten, waarbij de grootste, winstgevende klanten meer aandacht kregen.Daarnaast is er meer werk ondergebracht in zogeheten ‘global excellence centers’, locaties in lage-lonen-landen als India, Roemenië en de Filippijnen. Van de ruim 29.000 werknemers eind 2021 werkte 11% op deze locaties.

Dat heeft het bedrijf competitiever en winstgevender gemaakt. Oosterveer is er ook in geslaagd om de hoge schulden significant te verlagen, waardoor de nettoschuld/ebitda-verhouding eind 2021 was gedaald naar slechts 0,5. De sterke balans heeft het bedrijf aangewend om twee grote overnames te doen voor in totaal circa €1 mrd. Daardoor stijgt de nettoschuld/ebitda-ratio naar de bovenkant van de gewenste bandbreedte van 1,5-2,5. Binnen twee jaar verwacht Arcadis de leverage weer af te bouwen.

Twee krachtige overnames

Met de overnames van het Canadese IBI Group en de Ierse DPS Group versterkt Arcadis zijn positie in Noord-Amerika en Europa. Aan IBI hing een prijskaartje van omgerekend €664 mln. De onderneming is met 3500 medewerkers en een jaaromzet van CAD444 mln vooral actief in de gebouwen- en inframarkten in Canada en de VS en ontwikkelt hier ook specifieke software voor, bijvoorbeeld voor verduurzaming van gebouwen. Dit zijn groeimarkten, mede door immigratie en verstedelijking.

IBI is sterk gegroeid. Zo steeg de omzet in de periode 2019-2021 met gemiddeld 8,6% per jaar. Met een stevige ebitda-marge van 15,3% heeft deze overname ook een positief effect op de marge van Arcadis. IBI wil de omzet en ebitda mede door overnames verdubbelen in de komende vijf jaar.

De overname van DPS Group voor €232 mln levert Arcadis een positie op in de aantrekkelijke groeimarkten farmaceutische industrie en halfgeleiders in Europa en de VS. Zo bedient DPS negentien van de twintig grootste farmaceuten ter wereld, bijvoorbeeld met het ontwerp van faciliteiten. In 2021 boekte het bedrijf een jaaromzet van €289 mln en telde het 2850 medewerkers.

De ebitda-marge van DPS Group bedraagt 9,5% en ligt daarmee wel lager dan bij Arcadis. Tot slot nam Arcadis de aandelen over van het Duitse Giftge Consult, dat met 60 medewerkers bedrijven adviseert op het gebied van de energietransitie. Dit is eveneens een belangrijke groeimarkt voor Arcadis.

Herfinanciering bruglening
Arcadis moet de tweejarige bruglening van €750 mln voor de twee overnames nog herfinancieren met bankleningen of de uitgifte van nieuwe obligaties. Dat zal ongetwijfeld tot hogere rentelasten leiden.

Bij S&P kreeg Arcadis onlangs een BBB-rating met stabiele vooruitzichten, ofwel een stapje boven high yield. Een geslaagde herfinanciering zal een stukje onzekerheid wegnemen en voor een koersimpuls zorgen. Alleen bij een aanzienlijke verslechtering van de marktomstandigheden zou Arcadis een onderhandse emissie kunnen overwegen.

Analisten over omzet en wpa Arcadis

Volgens ING voegen IBI en DPS Group in totaal 26% aan de omzet toe van Arcadis, 28% aan de ebitda en 21% aan de winst per aandeel. De analisten denken dat de acquisities hun omzet de komende jaren verder opvoeren, waarschijnlijk met een vergelijkbaar of zelfs hoger groeitempo dan Arcadis. Zonder rekening te houden met synergie-effecten in de komende twee jaar rekent ING voor 2024 op een netto-omzet van €4,1 mrd en een ebitda van €541 mln, wat zich zal vertalen in een winst per aandeel van €3,06. Voor 2023 wordt de wpa geraamd op €2,82.

Analisten van KBC Securities zitten wat lager en verwachten een winst per aandeel van €2,39 in 2023 en €2,90 in 2024. De Belgische zakenbank is vanwege de economische tegenwind op korte termijn wat voorzichtig en mikt voor 2023 op een operationele winstmarge van 9,8%, terwijl ING een marge van 10,4% haalbaar acht. Op de langere termijn blijft KBC wel enthousiast over het margepotentieel, met een verwachte gestage toename naar 10,7% in 2025.

Beide zakenbanken verwachten dat de autonome omzetgroei dit jaar sterk blijft. Zo rekent ING op een stijging van 4% en KBC op 6%. Het orderboek is dan ook goed gevuld en biedt nog werk voor negen tot tien maanden. Als een recessie toeslaat dan merkt Arcadis dat pas in 2024, aldus ING.

Megatrends

Het meest kwetsbaar is het gebouwensegment, dat na de overnames op pro forma basis 42% van de omzet uitmaakt. Private investeringen in de commerciële vastgoedmarkt kunnen in een recessie wel eens terugvallen. Overheidsinvesteringen zorgen er echter naar verwachting voor dat de resultaten in de infrastructuur- en milieumarkten op peil blijven, die zijn goed voor respectievelijk 21 en 34% van de concernomzet.

De structurele trends klimaatverandering en verstedelijking spelen het bedrijf op lange termijn in de kaart. Er gaat veel geld naar investeringen in de energietransitie en verduurzaming, zowel in de VS als Europa. De Amerikaanse overheid steekt de komende tien jaar maar liefst $1000 mrd in wegen, bruggen, openbaar vervoer en elektriciteitsnetwerken. Onderdeel van het investeringspakket is het klimaatbestendig maken van het transportnetwerk en bescherming van kusten tegen overstromingen.

Daarbovenop komen nog investeringen van individuele staten in verduurzaming en verbetering van verouderde infrastructuur.

Afscheid van onrendabele markten
Arcadis trekt zich versneld terug uit een aantal landen waar het geen goede vooruitzichten heeft. In het Midden-Oosten had het bedrijf te maken met slecht betalende klanten en neemt het al geruime tijd geen nieuw werk meer aan.

Daarnaast werd afscheid genomen van Singapore, Maleisië, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije en Thailand, en werden activiteiten afgestoten in Hong Kong en Frankrijk. Markten waar Arcadis geen topdrie- of -vierpositie kan innemen en waar het moet concurreren met tien andere spelers, zijn voor het bedrijf niet aantrekkelijk.

Investeringen versus economische zwakte

Na de overnames is Amerika de belangrijkste markt voor Arcadis met een pro forma omzetaandeel van 46%. Daarnaast blijft Europa (43% van de omzet) een belangrijke regio. Hier gaat het bedrijf eveneens profiteren van de vele investeringen in de groene economie, waaronder hernieuwbare energie-infrastructuur. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een versnelling van de energietransitie.

Al met al ziet het ernaar uit dat de negatieve impact van de economische zwakte op de resultaten voorlopig beperkt blijft. Met de ervaren nieuwe ceo Alan Brookes, die Oosterveer in mei zal opvolgen, is Arcadis in goede handen. Overigens zal Oosterveer de integratie van de overnames nog begeleiden.

Aandeel Arcadis blijft koopwaardig

Ik denk dat de balans- en marktrisico’s wel voldoende in de koers zijn verwerkt. Op basis van mijn winstraming van €2,50 voor 2023 noteert het aandeel tegen een schappelijke k/w van 14,7. Vergeleken met de concurrenten Sweco (k/w 21,9), WSP Global (30,4) en TetraTech (29,5) blijft Arcadis goedkoop. Na de flinke koersdaling in het eerste halfjaar heb ik het advies voor het aandeel Arcadis in juli weer verhoogd naar ‘kopen’. Deze aanbeveling blijft van kracht. Arcadis blijft ook onze Nederlandse favoriet in de sector Bouw & Infrastructuur.

*Auteur heeft een positie in Arcadis

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ