Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Advies Koen Lauwers, 7 dec 2022 12:51

Prosus | Waarom het aandeel op ‘verkopen’ blijft

0 0 Leestijd ongeveer

Prosus heeft het gehad met de hoge korting op de intrinsieke waarde. De holding wil voortaan focussen op winst. Voorlopig gaan de beleggers niet mee in het verhaal.

De participatie in Tencent (28%) is tegelijk de sterkte en de zwakte van Prosus. De Chinese technologiegroep is het grootste bedrijf in online gaming ter wereld en eigenaar van het populaire sociale netwerkplatform WeChat. Op basis van de huidige beurskoersen dekt het belang in Tencent 85% van de totale beurswaarde van Prosus. Tencent is een speelbal van het Chinese beleid rond technologiebedrijven, dat onder meer een rem zet op online gaming.

Dergelijk beleidsrisico verantwoordt een korting. De e-commerce activiteiten (advertenties, maaltijdbezorging, educatieve technologie, betalingen en fintech) zijn nog sterk verlieslatend ($1 mrd in de eerste jaarhelft). Daar zal pas vanaf 2025 verandering in komen.

Theoretische korting

De intrinsieke waarde of de som der delen van Prosus is geen objectieve maatstaf. Ze wordt bepaald op basis van aannames over de waarde van niet-genoteerde participaties. Die aannames kunnen de werkelijke waarde over- of onderschatten, al is dit laatste betrekkelijk zeldzaam. Analisten hebben eerder de neiging om private equity (niet-genoteerde deelnemingen) te overwaarderen. Op basis van gemiddelde schattingen bedraagt de intrinsieke waarde van Prosus nu €93 per aandeel, wat de huidige korting op 33% brengt. Dit lijkt veel, maar het cijfer heeft wel eens veel hoger gelegen (meer dan 50%).

Prosus wil de afhankelijkheid van Tencent verminderen en tegelijk de korting verkleinen door aandelen Tencent te verkopen en met de opbrengst eigen aandelen in te kopen. Tussen juni en 18 november werd voor €5,8 mrd aandelen ingekocht, wat het aantal uitstaande aandelen met 6,9% verminderde.

Advies aandeel Prosus op ‘verkopen’

In de zes maanden tot eind september, de eerste helft van het boekjaar 2022-2023, zag Prosus de winst per aandeel met 82% dalen door een kleinere winstbijdrage van Tencent en hogere investeringskosten. De investeringspiek is nu wel bereikt en ook de verliezen bij e-commerce zouden voortaan moeten afnemen. Op korte termijn blijven de onzekerheden talrijk en een theoretische korting van 33% kan ons voorlopig niet verleiden. Het aandeel Prosus blijft op ‘verkopen’.

Beleggersdag brengt weinig nieuws
Prosus bevestigde op zijn beleggersdag een aantal zaken die we eigenlijk al wisten sinds de halfjaarcijfers van eind november. Om de winstgevendheid te verbeteren en kosten te besparen, zullen activiteiten die ondermaats presteren worden afgestoten. Tegelijk blijft er wel ruimte voor gerichte overnames indien deze rendabel zijn en passen in de strategie.

Prosus wil ook werk maken van de vereenvoudiging van de structuur van het bedrijf. Die is momenteel nog te ondoorzichtig. Tencent zal zijn belang in maaltijdbezorger Meituan uitkeren als dividend aan zijn aandeelhouders. Daar zal ook Prosus van profiteren, dat overweegt om deze aandelen te verkopen om de cashpositie te verstevigen. Formeel werd nog geen beslissing genomen over een mogelijke verkoop of de timing ervan.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!