Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 28 jun 14:45

ASML | Ook bij lagere waarderingen potentie voor het aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

ASML is op weg naar recordresultaten dit jaar, zo is meermaals aangekondigd. Maar het aandeel is behoorlijk onderuitgegaan. Hoe komt dat en is het aandeel nu nog koopwaardig?

Op 20 juli presenteert ASML de resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft al meerdere malen gezegd dit jaar 20% meer omzet te zullen gaan behalen dan vorig jaar. De kans is groot dat deze doelstelling herhaald zal worden bij de toelichting op de cijfers. Op dit moment is de vraag groter dan wat ASML kan leveren. Daarom breidt het bedrijf de capaciteit uit.

Die uitbreiding in combinatie met een wereldeconomie die minder robuust is op dit moment, zorgt voor de vrees bij analisten en beleggers dat er mogelijk overcapaciteit kan ontstaan. Volgens ASML is dat dit en volgend jaar niet aannemelijk. Zelfs al zou de vraag met tientallen procenten afnemen, dan nog zou de resterende vraag nog groot genoeg zijn om de grotere capaciteit volledig of bijna volledig te benutten.

Capaciteit voor 2030

ASML kijkt bovendien verder dan volgend jaar. De capaciteitsuitbreiding die gaande is, moet ervoor zorgen dat het niveau in 2025 voldoende is voor de vraag die het bedrijf verwacht tussen 2025 en 2030. Op basis van trends en verwachtingen in de chipsector en de plannen en vooruitzichten van de klanten, denkt ASML dat de huidige uitbreiding noodzakelijk zal zijn om in de toekomst te kunnen leveren wat klanten wensen. Dat wil niet per definitie zeggen dat elk kwartaal of jaar even goed of steeds beter zal zijn. Het gaat om de langere termijn.

Koersdaling

Het gaat al met al goed met ASML en de vooruitzichten, op korte en lange termijn, zijn ook uitstekend. Dat maakt de koersdaling van ruim 40% sinds de recordstand van afgelopen november opvallend. Voor een deel is deze daling te verklaren door een afkoeling na een forse koersstijging. In het huidige klimaat worden hoge k/w’s met de nodige argwaan bekeken. De waardering van ASML is vooral de afgelopen paar jaar bovengemiddeld hoog geworden.

Die stijging kwam niet helemaal uit de lucht vallen: de winst is de laatste jaren snel gestegen. Als mijn wpa-voorspelling voor volgend jaar (€19,40) gehaald wordt, is de wpa sinds 2019 met gemiddeld 46,6% per jaar gestegen. Bij zo’n winstsprong is een forse koersstijging, en een hoge waardering, niet vreemd.

Resultaten ASML in cijfers 
In € mln kw. 2 ’22t kw. 1 ’22 kw. 4 ’21 kw. 3 ’21
Omzet 5200,0 3534,4 4985,6 5241,3
Nettowinst 1315,0 695,3 1773,4 1740,2
Wpa (in €) 3,28 1,73 4,39 4,27

Lagere k/w

Maar stel dat de k/w die beleggers willen betalen naar 20 zakt (de k/w voor 2022 ligt op ongeveer 29) en de wpa de komende vijf jaar met gemiddeld 20% per jaar stijgt. Dan zal het aandeel over vijf jaar nog altijd zijn gestegen naar ongeveer €820, bijna +70% ten opzichte van €490. Per jaar komt dat neer op meer dan 10% koersstijging.

Tussen 2013 en 2018 schommelde de k/w grotendeels rond 30, daarna werd het meer. Dus een k/w van 20 is een flinke aderlating ten opzichte van de afgelopen jaren. Maar in het bovenstaande scenario zou er dus ook bij zo’n afwaardering een behoorlijke koerswinst te halen zijn.

Bij een meer pessimistisch scenario stijgt de winst bijvoorbeeld ‘maar’ 12% per jaar en zakt de k/w naar bijvoorbeeld 16, dan staat het aandeel ASML over vijf jaar op ongeveer €460. Met de dividenden erbij speelt een belegger dan ongeveer quitte.

Aandeel ASML blijft op ‘kopen’

Zo zijn er talloze scenario’s te bedenken. De sleutel daarbij is welke k/w beleggers redelijk vinden de komende jaren. Dat is en blijft giswerk. Maar het is zeker niet onredelijk om te stellen dat op een wat langere termijn de kans op een koersstijging groter is dan op een koersdaling.

De marktpositie is sterk, dat geldt ook voor de financiële positie en de vooruitzichten voor de sector zijn gunstig. Dat zorgt ervoor dat dit aandeel ASML gewild zal blijven bij beleggers, waardoor de waardering waarschijnlijk niet lang laag zal zijn. Het advies blijft daarom ‘kopen’.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!