Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 7 feb 12:40

Amazon | Geholpen door Rivian, dit jaar wordt lastiger

0 0 Leestijd ongeveer

In de vorm van een plus van 12% voor het aandeel Amazon volgde een enthousiaste koersreactie op reactie van de cijfers, maar er is wel wat aan te merken op het laatste verslag van het e-commercebedrijf.

De koersreactie op de ochtend na de publicatie van de laatste cijfers van Amazon was sterk: het aandeel realiseerde een winst van zo’n 12%. De conclusie zou kunnen zijn dat het kwartaalverslag erg goed was, of de vooruitzichten bijzonder gunstig. Maar dat valt wel mee. Waarschijnlijker is het dat de 8% daling op de dag vóór de cijfers overdreven was.

Rivian-effect

De omzet is vorig jaar met 21,7% gestegen. Een uitstekend percentage, vooral omdat 2020 ook al een erg goed jaar was. De nettowinst is ook flink toegenomen (56,4%). Per aandeel is de winst $64,81. Maar daar is wel wat op af te dingen: ongeveer een derde van de winst komt van een boekwinst op Rivian. Deze elektrische automaker is vorig jaar op de beurs geïntroduceerd.

Amazon heeft ongeveer 160 miljoen aandelen gekocht in Rivian. Zonder de Rivian-winst zou er dus nauwelijks winstgroei zijn geweest vorig jaar. Dit jaar is het aandeel Rivian tot nu toe met ongeveer 40% gedaald. Dat zou dus een flinke min kunnen gaan opleveren.

Amazon
In mrd $ 2022t 2021 2020
Omzet 540,0 469,8 386,1
Nettowinst 28,6 33,4 21,3
Wpa (in $) 50,00 64,81 41,83

AWS

Een van de grote succesnummer voor Amazon is nog steeds Amazon Web Services (AWS). Dit onderdeel, dat clouddiensten verleent, heeft vorig jaar een omzetgroei van 37,1% laten zien. Bovendien komt een groot deel van de totale winst van deze diensten. Verder valt op dat de e-commerce -omzet de laatste kwartalen nauwelijks groeit. De verkoop aan derden (detailhandelaren die gebruikmaken van het Amazonplatform) is wel behoorlijk gestegen.

Aandeel Amazon blijft op ‘houden’

Amazon investeert al jaren sterk in het verbeteren van het aanbod, op allerlei gebieden. Dat heeft duidelijk effect gehad op de omzet: dit jaar komt die naar verwachting boven $500 mrd uit, een enorm bedrag. Maar door die investeringen is de winst al jaren mager. Dat gaat dit jaar waarschijnlijk niet echt veranderen. Per saldo verwacht Amazon dat de investeringen zullen toenemen.

De verwachting voor het eerste kwartaal duidt ook op een nogal magere winst (een operationele winst van 2,5 tot 5,0%). Ik verlaag daarom mijn wpa-taxatie voor ’22 naar $50 (van $70) en zie nog steeds geen reden voor een koopadvies voor het aandeel Amazon. Het blijft ‘houden’.

Aandeel Amazon kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!