Updates

Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Grafiek van de dag | Waar is de groei gebleven?

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste weken lees je regelmatig dat de beurswaarde van aandelen naar grote hoogten is gestegen ten opzichte van het wereldwijde BBP. Dat zou dan impliceren dat aandelenprijzen harder stijgen dan de wereldeconomie. Ik word bij dit soort 'eenvoudige' indicatoren altijd een beetje argwanend.

Een korte zoektocht heeft mijn argwaan niet weggenomen. De wereldeconomie, gemeten in ‘huidige’ dollars volgend de World Bank is eigenlijk nauwelijks gegroeid sinds 2012 (zie grafiek). In de afgelopen 10 jaar is volgens deze meting het wereldwijde BBP met maar 3,9% gestegen. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 0,4% (afgerond naar boven).

Dat getal voelt wel erg laag aan. De grootste boosdoener is de periode 2012 tot en met 2017. Toen groeide de wereldeconomie eigenlijk niet volgens de World Bank. Maar het gekke is, als je naar individuele landen gaat kijken, dan was er in de periode wel (flinke) groei. In de VS, de grootste economie ter wereld,  groeide het BBP in die periode met 25,5%. In China, inmiddels de nummer 2, groeide de economie in die tijd met maar liefst 73,0%. Voor de EU is het 15,7%. Niet veel, maar nog altijd veel meer dan de cijfers van de World Bank.

Het effect van inflatie op groei

Het verschil zit waarschijnlijk in hoe ‘prijzen’ worden gemeten, oftewel inflatie. Ik heb niet de tijd om uitgebreid de modellen van de World Bank uit te pluizen, maar een eenvoudige vergelijking met de cijfers van de IMF tonen dat verschillende modellen verschillende resultaten opleveren. In de tweede grafiek staat de jaarlijkse wereldwijde BBP-groei volgens het IMF en de World Bank.

Wat opvalt is dat in het IMF-model tussen 2012 en 2017 de groei rond 2% schommelde, terwijl de World Bank regelmatig op flinke krimp uitkwam. Als je het verschil uitrekent, kom je met de IMF-cijfers uit op een totale groei van 22,8% in de 5 jaar vanaf 2012, terwijl de World Bank uitkomt op een krimp van 0,4%. Wie heeft gelijk?

De afgelopen jaren zijn natuurlijk erg bijzonder geweest wat betreft de rente en prijsontwikkeling. Inflatiecijfers kunnen daardoor heel erg afwijken, afhankelijk van het gekozen model. In de grafiek lijkt het erop dat het World Bank-model in het verleden op veel hogere cijfers uitkwam dan de IMF, dat vrij stabiel is, terwijl de cijfers sinds 2009 juist vaak veel lager uitkomen.

Mijn conclusie: ik laat mijn beleggingsbeleid niet afhangen van cijfers waarvan ik de waarde niet 100% vertrouw.