Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 17 dec 2021 16:00

Amerika blijft ook in 2022 weer favoriet

0 0 Leestijd ongeveer

Ook 2021 bewijst dat je als serieuze dividendbelegger naast de Verenigde Staten eigenlijk maar weinig alternatieven hebt als je groei zoekt.

Ik val nogal eens in herhaling en doe dat in deze column weer, maar het is simpelweg gewoon te belangrijk. De weging van Amerikaanse aandelen in de Dividendportefeuille loopt gaandeweg steeds verder op en dat komt niet omdat ik er extra geld in steek. Het komt hoofdzakelijk door de veel betere prestaties op de beurs, in lijn met de ontwikkeling van het dividend. De laatste weken regent het op Wall Street weer aankondigingen van hogere dividenden, nieuwe aandeleninkoopprogramma’s en last but not least, opvallend veel extra ‘speciale’ dividenden.

Ik beperk me hier tot de Dividendportefeuille: Broadcom verhoogt het dividend met 13,9% tot $4,10 per aandeel. Het is, hou je vast, voor het semiconductoraandeel alweer het elfde jaar op rij waarin het dividend met meer dan 10% wordt verhoogd. Sterker nog, de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar is een ongekende 32,1%. En dat voor een aandeel dat nog steeds een dividendrendement heeft van 2,7% en maar liefst $260 mrd waard is op de beurs.

Nog zo’n prachtig voorbeeld is spoorvervoerder Union Pacific. Het dividend ging in december met ruim 10% omhoog naar $1,18 per kwartaal, volgend op een dividendverhoging van eveneens 10% in mei. Dit jaar dus gewoon 22% dividend erbij voor een bedrijf met een market cap van $160 mrd. Nog veel belangrijker: in 2019 en 2018 ging het dividend ook al met ruim 20% omhoog met daarnaast jaarlijks voor miljarden aan aandeleninkoop.

Lachwekkend

Dan is er ook nog Bristol-Myers, de farmaceut die na het recente koersherstel nog altijd het meest ondergewaardeerde aandeel in de Dividendportefeuille is. Bristol verhoogt, na 2020 en 2019, ook in 2021 met 10%, ondanks de zwakke prestaties op de beurs en het toch al hoge dividendrendement van nu 3,6%. Een zelfde beeld zien we bij sectorgenoot én Dividend Aristocrat AbbVie (hoog dividendrendement en elk jaar forse verhogingen al tientallen jaren op rij). Neem dan Europa waar ‘Aristocraten’ Sanofi (dividend +1,6% in 2021), Roche (+1,1%), en Novartis (+1,7%) echt lachwekkend zijn, niet alleen dit jaar maar al jarenlang.

In andere sectoren is het nauwelijks beter (zie dividend en koers van Procter & Gamble versus Nestlé en Unilever de laatste jaren). Het handjevol echte Aristocraten in Europa laat het dividend gemiddeld nauwelijks nog groeien, koopt amper eigen aandelen in én betaalt vaak slechts 1 keer per jaar. Ook in 2022 en de jaren daarna blijft Amerika mijn favoriete beleggingsland.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!