Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 26 nov 2021 09:30

HAL | Koersverlies Vopak is streep door de rekening

0 0 Leestijd ongeveer

De waarde van de beleggingen van HAL is iets gedaald. De beurswaarde wijkt op dit moment niet veel af van de portefeuillewaarde.

In  het derde kwartaal is de nettovermogenswaarde per aandeel HAL gezakt van €155,33 naar  €154,19. Twee grote deelnemingen van HAL, Boskalis en Vopak, zijn de afgelopen maanden in waarde gedaald. Boskalis staat sinds 1 januari nog wel op een mooi rendement, maar het aandeel Vopak staat sinds de start van dit jaar meer dan 20% lager.

Deze koersdaling is geen goed nieuws voor HAL. Begin dit jaar was Vopak de grootste deelneming (in waarde) na GrandVision. Het belang in GrandVision is inmiddels verkocht.

portefeuille van HAL

Het is gelukkig niet zo dat Vopak allesbepalend is voor HAL, en daarmee voor aandeelhouders. Het belang in Vopak is ongeveer 15% van de totale portefeuille van HAL. Boskalis is goed voor ongeveer 12%, terwijl SBM Offshore ongeveer 5% in de schaal legt.

Een flink deel van de portefeuille bestaat uit niet-beursgenoteerde ondernemingen, zoals Timber and Building Supplies Holland (met onder andere Jongeneel en Pontmeyer). Volgens HAL is de omzet van deze deelnemingen in het derde kwartaal met 7,0% gestegen, een keurig percentage.

Waarde Coolblue

Eén van de niet-beursgenoteerde deelnemingen is Coolblue. Dat zou dit jaar naar de beurs gebracht worden, maar de beursgang is in oktober uitgesteld en er is nog geen nieuwe datum bekend. Door de verkoop van GrandVision bestaat een belangrijk deel van de portefeuille uit cash, bijna 45%.

De marktwaarde van HAL (€13,1 mrd op 30 september) is lager dan de nettovermogenswaarde (€13,4 mrd op 30 september). Maar die korting komt dus neer op maar 2%. Een koopje is het aandeel dus niet. Als Coolblue bij de uiteindelijke beursgang een hoge waarde blijkt te krijgen van beleggers, dan zal dat het aandeel HAL ongetwijfeld een handje helpen. Maar heel grote klappers verwacht ik niet: ik schat dat Coolblue ongeveer 10% van de huidige portefeuille omvat.

Mocht de waarde bijvoorbeeld twee keer zo hoog liggen als mijn schatting, dan zou het aandeel dus in potentie ongeveer 10% kunnen stijgen. Maar het feit dat de beursgang uitgesteld is geeft naar mijn mening aan dat beleggers niet over elkaar heen buitelen om aandelen Coolblue tegen elke prijs te kopen. Ik reken daarom niet op een enorme klapper. Naar mijn mening is de waardering van HAL nu dus heel redelijk.

Aandeel HAL blijft op ‘houden’

De portefeuille van HAL is interessant, maar ik zie op dit moment geen grote onderwaardering waardoor het aandeel een hoog rendement zou kunnen maken de komende tijd. Daarom blijft het advies voor het aandeel HAL op ‘houden’.

Aandeel HAL Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!