Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 25 nov 14:00

Gouden regels om nooit te vergeten

0 0 Leestijd ongeveer

De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurswaarde van een bedrijf is een ideale manier om een bedrijf te waarderen. De vrije kasstroom is het geld dat overblijft na aftrek van investeringen en van vaste en variabele kosten.

Hoe hoger de vrije kasstroom is ten opzichte van de beurswaarde, hoe lager het risico van een belegging is.

In mijn loopbaan heb ik meerdere keren enorme extremen meegemaakt. Zo maakte op 9 maart 2009 de vrije kasstroom van het aandeel Randstad 47% uit van de totale beurswaarde van de uitzender. Dit betekent dat in de zwaarste recessie van de afgelopen negentig jaar, het twee jaar zou gaan duren voordat de belegger zijn inleg via de vrije kasstroom had terugverdiend. Zeven maanden later noteerde de uitzender op een vrije kasstroom van 12% en stond de koers 300% hoger. Het rendement op het aandeel Randstad is in die twaalf jaar inmiddels opgelopen tot 870%.

PostNL had in maart vorig jaar bijna net zo’n belachelijke waardering als Randstad in 2009: de vrije kasstroom maakte 38% uit van de beurswaarde van het postbedrijf. Het kopen van de aandelen zou dan betekenen dat de belegger na 2,5 jaar zijn inleg weer had terugverdiend. PostNL deed het met 170% over de volgende zeven maanden minder spectaculair dan Randstad, maar inmiddels is het rendement ook ruim 300%.

Beleggers die naar de cijfers kijken

De verhouding tussen vrije kasstroom en de beurswaarde werkt het best bij aandelen waarbij beleggers massaal naar het verhaal in de markt luisteren en niet kijken naar de cijfers. Het verhaal bij Randstad is bij elke recessie bijvoorbeeld altijd dat uitzendkrachten er eerder uit gaan bij een economische crisis dan de vaste medewerkers. De cijfers laten echter zien dat de beurskoers van de uitzender in zo’n situatie sneller terugloopt dan de geldstroom die bij het bedrijf binnenkomt.

Helaas werkt het verhaal van de vrije kasstroom en beurswaarde alleen bij bedrijven die tegen een stootje kunnen. Bij Randstad worden minder mensen gedetacheerd tijdens een recessie en PostNL heeft inderdaad minder post te vervoeren, maar de cash die naar deze bedrijven stroomt maakt alles goed.

Sommige bedrijven blijven gedurende een crisis goed draaien. Denk bijvoorbeeld aan Berkshire Hathaway, dat gedurende een recessie ook verzekeringspremies binnenkrijgt die belegd moeten worden, en dat dit ook nog eens tegen gunstige waarderingen kan doen. Topman Warren Buffett heeft in het verleden meerdere malen gezegd dat als de beurskoers van Berkshire Hathaway minder is dan 120% van de boekwaarde, het aandeel gekocht kan worden. Dit gebeurde vorig jaar maart. Sindsdien is het aandeel met 75% opgelopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!