Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 18 nov 14:00

Een bijzondere bullmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Op dit moment staat de Bloomberg Commodity Index, uitgedrukt in euro’s, maar liefst 40% hoger dan begin dit jaar. Door de nog altijd afnemende investeringen in de grondstoffensector zal de Commodity Index nog een stuk hoger komen te staan.

Het positieve sentiment begon toen de index in december 2020 brak met de dalende trend die al sinds 2008 bestond. Dertien jaar van afnemende investeringen zorgden dat vraag naar grondstoffen boven het aanbod kwam te liggen, waardoor een nieuwe bullmarkt ontstond.

De huidige bullmarkt is echter anders dan de vorige bullmarkten. In het verleden was het namelijk zo dat hogere prijzen bedrijven aanspoorden om te investeren teneinde de toekomstige productiecapaciteit te verhogen. In deze bullmarkt zorgen stijgende prijzen juist voor lagere investeringen. Zo ligt het investeringsniveau van de bedrijven in de MSCI World Materials & Energy Sector Index op het laagste niveau in veertien jaar. De reële investeringen, gecorrigeerd voor inflatie, zijn zelfs in 24 jaar niet zo laag geweest als nu.

Ik denk dat de volgende stijging van de Bloomberg Commodity Index zal worden aangejaagd door de agrarische grondstoffen. Voor het verbouwen van gewassen wordt ammoniak gebruikt als kunstmest. De ammoniakprijs is dit jaar gestegen van $270 naar $825 per duizend kilo. Ammoniak blijft best lang goed, en ik heb geen idee hoeveel voorraad boeren hebben, maar een grafiek van de laatste 25 jaar leert mij dat de ammoniakprijs in hoge mate gecorreleerd is met de Bloomberg Agriculture Index. Er is in al die tijd maar één periode geweest waarin de twee elkaar niet volgden, en dat is deze tijd. De prijs van agrarische grondstoffen is lang niet zo hard gestegen als die van ammoniak, dus ik verwacht hier nog een inhaalslag.

Bloomberg Commodity index heeft flinke rit te gaan

Om te kijken hoe lang de Bloomberg Commodity Index de wind nog in de zeilen heeft, kijk ik naar de backwardation en de investeringen. Backwardation betekent dat de prijs om nu een grondstof te kopen, hoger is dan de prijs van volgende maand. Dit laat zien dat bedrijven niet kunnen wachten met het aankopen van hun grondstoffen en dat duidt op schaarste. Bijna alle grondstoffen zitten nu in een zware backwardation. Om hieraan een einde te maken, moet de productie omhoog. Dat kan niet zonder dat er eerst geïnvesteerd wordt, maar dat gebeurt niet. Ik denk dan ook dat de Bloomberg Commodity Index nog een flinke rit te gaan heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!