Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 2 aug 2021 11:55

Facebook | Het draait zo slecht nog niet

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks een mooi kwartaalrapport daalde het aandeel Facebook 4%. Terughoudendheid over de toekomst maakt beleggers voorzichtig. Maar is dat terecht?

Na een relatief slecht tweede kwartaal in 2020 ging het in dezelfde periode dit jaar aanmerkelijk beter. De omzet steeg met 56,0%, de winst is meer dan verdubbeld. De advertentieprijzen liggen veel hoger (+47%) dan een jaar geleden, zegt Facebook. Het aantal advertenties is ook gestegen, maar slechts met 6%.

Tegelijkertijd houdt het bedrijf een slag om de arm voor de tweede helft van het jaar. De groei zal dan lager liggen dan in het tweede kwartaal. Dat komt omdat de vergelijkingsbasis hoger is. Het tweede kwartaal van vorig jaar was erg mager, maar het herstel volgde eigenlijk meteen de eerstvolgende drie maanden al. Daardoor is het moeilijker om hoge groei te halen ten opzichte van twaalf maanden geleden.

Maar Facebook rekent er ook op dat het moeilijker wordt om gericht online te adverteren. Door veranderingen op het iOS platform van Apple wordt het moeilijker om data van consumenten te gebruiken voor het plaatsten van gerichte advertenties. Dat is een belangrijk deel van het verdienmodel van Facebook. Ook overheidsregulering kan een hindernis zijn voor het bedrijf.

2019 achterna

Groeipercentages van 50 of iets dergelijks hoeven we dus niet te verwachten de rest van het jaar. Maar dat is ook  helemaal niet nodig. Facebook verwijst zelf naar 2019 als een betere vergelijkingsbasis dan vorig jaar. De omzet van het tweede kwartaal van dit jaar lag 72,2% hoger dan in 2019. Voor de komende twee kwartalen rekent Facebook op een licht (‘modestly’) lagere groei dan dit. Dat zou bijvoorbeeld 60% kunnen betekenen ten opzichte van 2019.

Dan zouden de omzetten in het derde en vierde kwartaal bijvoorbeeld op respectievelijk $28,0 mrd en $33,5 mrd kunnen uitkomen. Ten opzichte van vorig jaar zou dat een groei van 25% zijn. Voor het hele jaar zou de groei op 36% uitkomen. Dat zijn heel respectabele percentages voor een dergelijk groot bedrijf.

Aandeel Facebook blijft koopwaardig

Ik heb mijn wpa-taxaties voor dit en volgend jaar verhoogd, naar respectievelijk $14,50 en $15,80. Met een koers van $360 en de wpa-taxatie voor volgend jaar is de k/w dan 22,8. Dat is toch echt niet veel te noemen. De financiële positie is ijzersterk en de cijfers zijn ondanks waarschuwingen over hindernissen toch elke keer sterk. Ik blijf daarom voor het aandeel Facebook bij mijn advies: ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!