Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Jeff Thijssen, 21 apr 15:36

Coinbase | Cryptobeurs voorzien van eerste advies

0 0 Leestijd ongeveer

De beursgang van het aandeel Coinbase was een groot succes, maar mogelijke extra regulering en een toekomstige prijzenoorlog op het gebied van transactiekosten maken het een hele uitdaging om de hoge verwachtingen waar te maken.

De beursgang van Coinbase vorige week aan de Nasdaq was een groot succes. De referentiekoers lag op $250 per aandeel, maar het aandeel opende fors hoger en sloot de handelsdag af aan een koers van $328 per aandeel. Daarmee kwam de marktkapitalisatie uit op $85,8 mrd en dat is fors vergeleken met de aandelenbeurzen die we kennen zoals Euronext (€6,3 mrd) en de Nasdaq ($26,3 mrd).

Coinbase is in 2011 opgericht en is sindsdien samen met de totale markt voor cryptovaluta hard gegroeid. Naar eigen zeggen heeft het inmiddels 56 miljoen klanten in meer dan honderd landen.

Volatiele resultaten

Net als de cryptomarkt zijn de resultaten vrij volatiel. In 2020 kwam de omzet uit op $1,3 mrd, een toename van 139% ten opzichte van een jaar eerder. Onderaan de streep wist het een winst te boeken van $322 mln, daar waar het een jaar eerder nog een nettoverlies boekte van $30 mln. Over het eerste kwartaal van dit jaar rekent het op een nettowinst tussen de $730 en $800 mln.

Daarmee wordt bevestigd dat Coinbase profiteert als het feest is op de cryptomarkt. Het blijft echter lastig in te schatten wat de toekomst gaat brengen. In 2018, het jaar waarin de prijs van Bitcoin flink onder druk stond, daalde de handelsvolumes bij Coinbase namelijk met ruim 80% en omdat 96% van de omzet afkomstig is uit transacties blijft er dan geen winst over.

Aandeel Coinbase op ‘verkopen’

Bij een geschatte k/w 2021 van 55 is het aandeel momenteel naar mijn mening erg duur. Dit komt deels doordat ik de komende jaren een prijzenoorlog verwacht op het gebied van transactiekosten en Coinbase heeft dan geen goede papieren. Momenteel brengt het namelijk 0,5% aan transactiekosten in rekening, terwijl Binance, de cryptobeurs waarop dagelijks een tienvoud aan transacties plaatsvindt, slechts 0,1% rekent.

Om de komende jaren hard te blijven groeien zal Coinbase naar mijn inschatting vroeg of laat de transactiekosten moeten verlagen en dat gaat ten kosten van de winstgevendheid. Hierdoor vraag ik mij sterk af of het aandeel Coinbase de hoge verwachtingen waar zal maken. Ik reken op behoorlijk wat volatiliteit de komende twaalf maanden en verwacht dat betere kansen zich zullen voordoen om in te stappen en start daarom met een verkoopadvies. Short gaan in het Coinbase raad ik echter af.

Regelgeving kan Coinbase schaden
Bitcoin daalde afgelopen weekend met ruim 10% op het gerucht dat de Amerikaanse overheid regels gaat invoeren om het witwassen met cryptovaluta’s tegen te gaan. Enkele dagen daarvoor maakte Turkije bekend de aanschaf van goederen en diensten met cryptovaluta’s te verbieden.

Ook Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft meerdere malen aangegeven zich zorgen te maken over het witwassen met cryptovaluta’s. Daarmee bestaat de mogelijkheid dat er nieuwe anti-witwasregels komen en dat zou crypto’s en Coinbase kunnen schaden.

Jesse Powell, de ceo van het niet beursgenoteerde Kraken – de grootste cryptobeurs in Europa met een hoofdkantoor in de VS – liet recent weten een vertrek uit de VS niet uit te sluiten wanneer overregulering in de VS een te grote impact heeft op zijn businessmodel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!