Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Educatie Martijn Kleinbussink, 8 apr 2021 14:00

Inflatie | Is uw portefeuille er klaar voor?

0 0 Leestijd ongeveer

Bij veel beleggers neemt de onrust over mogelijk sterke inflatiestijging toe. Het tekort aan grondstoffen neemt snel toe en na de coronacrisis wordt een sterke inhaalvraag verwacht. Hoe richt je je portefeuille daarop in?

De omzet van Nike in Noord-Amerika daalde het afgelopen kwartaal met 11%. Niet omdat mensen minder schoenen van Nike wilden kopen, maar omdat Nike niet kon leveren. Want vanaf eind december begonnen de tekorten aan grondstoffen en zeecontainers en de opstoppingen in havens op te lopen. Het gevolg was een gebrek aan beschikbare Nike-producten. En Nike is hierin niet de enige.

Faillissementen en lockdowns hebben de wereldwijde productieketens ontregeld. Dit heeft geleid tot tekorten aan materialen die fabrikanten nodig hebben om dingen te maken, van traditionele grondstoffen zoals hout en ijzer tot moderne grondstoffen zoals halfgeleiders en elektronica.

Inflatie door explosieve combinatie

Het was u misschien al opgevallen dat u meer begint te betalen voor dingen zoals elektronica, meubels en fietsen. En als u besluit dergelijke producten te kopen, zijn lange wachttijden eerder regel dan uitzondering. Deze tekorten beginnen inmiddels te leiden tot hogere prijzen. Producenten rapporteren de sterkste stijging van hun kosten in tien jaar. Kosten die ze vervolgens doorberekenen in hun producten en die consumenten uiteindelijk betalen.

De consument is ook bereid meer te betalen dan ooit. De kans bestaat dat de periode van medio 2021 tot medio 2023 de sterkste consumentenvraag ooit zal laten zien. Mensen willen reizen, uitgaan en winkelen en hebben, dankzij lockdowns en stimulus, het spaargeld opgebouwd om dit te kunnen doen. Deze explosieve combinatie van ontregelde productieketens en sterke consumenten voedt de verwachting dat er wereldwijde inflatie komt.

Niet ingericht op inflatie

De afgelopen dertig jaar hebben we nauwelijks inflatie gekend en de laatste tien jaar zijn zelfs deflationair geweest. Niemand heeft zijn portefeuille dan ook ingericht op inflatie. De laatste tijd verschijnen echter overal nieuwsartikelen over het onderwerp en het gaat beleggers steeds meer bezighouden. Maar hoe kan je je beleggingsportefeuille het beste inrichten op toenemende inflatie?

Laten we beginnen met wat niet werkt. Dat zijn met name twee dingen:

Langlopende staatsobligaties. Die zullen namelijk niet langer een effectieve spreiding bieden. De rente van een staatsobligatie wordt grofweg bepaald door de economische groei plus inflatie. Als de inflatie oploopt, zullen obligaties derhalve in waarde dalen. Dit hebben we de afgelopen weken al zien gebeuren.

Groeiaandelen. Als ieder bedrijf nominale omzetgroei boekt, zullen beleggers niet langer bereid zijn te betalen voor groei. De groei zonder winst, waar we aan gewend zijn geraakt, wordt dan onaantrekkelijk. Juist deze bedrijven zijn in sommige gevallen al gehalveerd in de eerste maanden van 2021.

Er zijn echter ook twee dingen die wel werken:

Reële activa. Die worden belangrijker, maar wel in een moderne context. Dit is bijvoorbeeld intellectueel eigendom met een krachtig verdienmodel in plaats van wat meer  ‘ouderswets’ reële activa zoals traditionele landbouwgrond.

Prijszettingsvermogen. Zoek naar bedrijven die stijgende kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Geen rem op stimulering

In dit hele krachtenveld neemt het beleid van overheden een aparte plaats in. Op hun stimuleringsbeleid lijkt geen rem meer te zitten en zelfs een onvoorwaardelijk basisinkomen is in deze tijd niet langer ondenkbaar. Ik heb geen idee hoe dit de aandelenbeurs zal beïnvloeden, maar weet wel dat het een grote rol gaat spelen.

Hoe groot die rol kan zijn, hebben we al eerder gezien. Toen de economie in 2007-2009 begon te herstellen van de vorige crisis, trok de inflatie aan tot 4%. Producentenprijzen stegen met dubbele cijfers en grondstofprijzen stegen met 40% per jaar. Destijds was het ook de vraag of de inflatie zou blijven stijgen. De Amerikaanse centrale bank besloot van niet. De Europese centrale bank besloot van wel en verhoogde de rente. Dit wordt nog altijd gezien als de grootste monetaire fout ooit, een fout die de Europese economie in een tweede recessie stortte. Dit geeft wel aan hoe moeilijk dit soort zaken zijn in te schatten.

Ik heb dan ook geen idee of dit een tijdelijke periode van inflatie wordt, of een lange periode. Maar het is goed om uw beleggingen eens tegen het licht te houden om te onderzoeken wat de gevolgen voor uw portefeuille zouden zijn van een sterk stijgend inflatieniveau.

Zie ook The Opposite of 2008 | Epsilon Theory

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.