Updates

Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

BofAML | Vergroot weging van reële activa

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse bank meent dat het tijd is om wat meer te beleggen in reële activa en benoemt een aantal directe en indirecte beleggingsmogelijkheden.

Er is een keerpunt bereikt in de dalende trend van inflatie en rente, waarschuwt Bank of America Merrill Lynch (BofAML). Dat is het gevolg van zowel cyclische als structurele veranderingen. Centrale banken mikken nu op een hogere in plaats van lagere inflatie en zijn bereid extreem grote begrotingstekorten te financieren. Vergrijzing is een andere structurele verandering die tot hogere inflatie kan leiden. Door de vergrijzing neemt de groei van de beroepsbevolking af en dat geeft werknemers een sterkere onderhandelingspositie ten opzichte van werkgevers.

Ook de verschuiving van schulden van de particuliere naar de publieke sector kan tot hogere inflatie leiden. Politici zien inflatie als een manier om de schuldaflossing beter behapbaar te maken. Het belangrijkste cyclische argument voor een stijgende inflatie is het pakket van extreem soepel monetair- en begrotingsbeleid.

Bullmarkt voorbij

Volgens BofAML is de totale waarde van het wereldwijde pakket maatregelen $25 bln. Een inflatie van 3-4% (in de VS) medio dit jaar is daarom waarschijnlijk. De verwachte stijging van de inflatie heeft gevolgen voor de assetallocatie van beleggers voor de lange termijn. De veertigjarige bullmarkt in staatsobligaties is voorbij, het is tijd voor meer ‘reële activa’ in de portefeuille, stelt de bank. Met reële activa bedoelt de bank ‘tastbare’ beleggingen, die doorgaans minder liquide zijn dan financiële activa als aandelen en obligaties.

Vastgoed, grondstoffen en verzamelobjecten als wijn, kunst, auto’s en diamanten zijn de bekendste vormen van reële activa. Deze beleggingen bieden niet alleen  bescherming tegen inflatie, maar zorgen ook voor spreiding en een aantrekkelijker inkomen. En dat ook nog eens tegen een aantrekkelijke waardering.

Goedkoop

Reële activa zijn namelijk extreem goedkoop ten opzichte van ‘financiële activa’. De verhouding tussen Amerikaanse largecap-aandelen en Amerikaanse huizenprijzen is nog nooit zo hoog geweest. Datzelfde geldt voor de verhouding tussen Amerikaanse staatsobligaties en diamantprijzen.

Beleggen in reële activa

Er zijn verschillende manieren om de weging van reële activa in de portefeuille te vergroten. De bank noemt directe beleggingen in vastgoed, landbouwgrond, wijn, kunst en klassieke auto’s. Maar er zijn ook indirecte mogelijkheden, zoals REIT’s, inflatiebeschermde staatsobligaties en ontwikkelaars van duurzame energieprojecten. Daarnaast noemt de bank beleggingen in specifieke sectoren met dit thema. Voorbeelden daarvan zijn de S&P Global Timber & Forestry Index en de S&P Global Infrastructure Index.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.