Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Hildo Laman, 6 apr 2021 14:29

Advieswijziging Intel | Nieuwe strategie, nieuwe kans

0 0 Leestijd ongeveer

Intel past zijn strategie aan. De productie in de VS wordt vergroot en het bedrijf gaat opereren als ‘foundry’. Succes is natuurlijk niet verzekerd, maar de lage waardering maakt het aandeel de moeite waard.

Vorig jaar juli heb ik het advies op het aandeel Intel verlaagd van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. De belangrijkste reden voor deze draai was het uitblijven van verbetering bij de maker van halfgeleiders. Concurrenten presteren al een aantal jaren beter op verschillende gebieden. Daardoor zijn de prestaties van Intel al lange tijd relatief mager, waardoor op zijn beurt ook het aandeel al jaren ondermaats presteert.

Made in USA

Het bedrijf wil verandering brengen in de situatie. Er is een nieuwe ceo aangesteld met een technische achtergrond. Deze Pat Gelsinger heeft in maart een nieuwe strategie gepresenteerd waarmee Intel een inhaalslag wil maken. Om te beginnen gaat het bedrijf logischerwijs meer investeren in technologie. Verder steekt Intel $20 mrd in twee nieuw te bouwen productiefaciliteiten in Arizona. De Amerikaanse overheid wil dat de chipproductie voor een belangrijk deel op eigen bodem blijft. Dat is een breuk met de laatste decennia, waarin Azië dé chipmaker van de wereld is geworden.

De nieuwe strategie brengt risico’s met zich mee, zeker omdat China een leidende rol wil spelen in de chipproductie. Door het belang van chips voor de economie willen de VS niet afhankelijk worden van China. Ook de grote chipproducent Taiwan is geen ideale chipleverancier voor de Amerikanen vanwege de gespannen relatie van dat land met China. De verwachting is dan ook dat Intel een behoorlijke subsidie zal krijgen voor de nieuwe fabriek in Arizona.

Foundry

Het meest in het oog springende plan is dat Intel de rol van ‘foundry’ op zich wil gaan nemen. Dat wil zeggen dat het bedrijf chips gaat fabriceren voor derde partijen (chipontwerpers). Intel heeft dit al eerder geprobeerd, maar is er toen niet in geslaagd. Ook nu is succes zeker niet gegarandeerd. Om te beginnen zal Intel moeten bewijzen dat het de meest geavanceerde chips op grote schaal kan produceren. Bovendien maakt Intel zelf gebruik van andere foudry’s, waaronder de grootste ter wereld, het Taiwanese TSMC.

Intel gaat nu dus concurreren met bedrijven waar het zelf van afhankelijk is. Maar de productielocatie van de foundry van het bedrijf, in de VS, zou dit keer een doorslaggevende factor kunnen zijn. Bedrijven (ook de afnemers van chips) hebben door corona en het politieke risico (de onenigheid tussen de VS en China) gezien dat het verstandig kan zijn om hun productie geografisch te spreiden.

Aandeel Intel naar ‘kopen’

Het grote voordeel van het aandeel Intel, ook na de koersstijging van de laatste maanden, is dat het aandeel naar de meeste maatstaven laag gewaardeerd is. Op basis van de niet al te beste verwachting voor de winst per aandeel dit jaar, $4,38, is de k/w van Intel 14,7. Voor de chipsector is dat ronduit laag. Als de plannen van Intel vruchten afwerpen, kan het aandeel daardoor de komende jaren een hoog rendement opleveren.

Daarom verhoog ik het advies voor Intel naar ‘kopen’. Ik wil echter waarschuwen voor het grote risico dat op korte termijn (dit jaar) de resultaten nog tegenvallen, iets dat tot flinke koersdalingen zou kunnen leiden. Omdat beleggers vooruitkijken, is het echter ook mogelijk dat haperingen op korte termijn vergeven worden zolang er maar voortgang geboekt wordt met de toekomstplannen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!