Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 12 mrt 09:00

De markt leidt, de Fed volgt

0 0 Leestijd ongeveer

Als iemand die voortdurend roept dat het verstandig is om in goud te beleggen zou ik me vanwege de dalende goudprijs wellicht zorgen moeten maken, maar dat doe ik niet. De reden dat ik in het najaar van 2015 een koopadvies voor goud heb gegeven is namelijk nog altijd geldig.

Ten tijden van de tip begon de Amerikaanse centrale bank, de Fed, met het terugdraaien van de noodmaatregelen uit de mondiale financiële crisis die in 2008 was begonnen. Ik was echter van mening dat er dermate veel schuld was, dat deze noodmaatregelen helemaal niet konden worden teruggedraaid. En dat de Fed, daartoe gedreven door de financiële markten, uiteindelijk zijn beleid zou aanpassen. Zo gaat het namelijk altijd en dat is van invloed op de goudprijs.

Vier keer draaien

De afgelopen tien jaar zijn er vier duidelijke gevallen geweest waarin de Fed onder druk van de financiële markten zijn koers heeft verlegd. Zo kondigde de centrale bank in 2013 het afbouwen aan van het derde pakket monetaire-verruimingsmaatregelen, kortweg QE3 genoemd. De financiële markten reageerden negatief, de aandelenkoersen daalden en de Fed hield QE3 nog wat langer in stand. Vervolgens kwam in december 2015 de eerste renteverhoging. Nadat de koersen opnieuw waren gedaald, werden de renteverhogingen die voor 2016 op het programma stonden, allemaal geschrapt.

En toen de Amerikaanse centrale bank in de herfst van 2018 bekendmaakte dat het afbouwen van haar balans zelfs door zou gaan als er een lichte recessie zou komen, bleek een flinke koersdaling genoeg om monetaire verruiming officieel tot een instrument te maken dat ook buiten crisistijd kon worden ingezet. Tot slot was er de coronacrash van vorig jaar, waarna de Fed alles op alles zette om de financiële markten omhoog te krijgen. Het patroon is duidelijk: de markt leidt, de Fed volgt.

Ingrijpen

Momenteel begint de rente steeds sneller op te lopen. De financiële markten hebben de afgelopen weken al laten blijken dit niet leuk te vinden, dus zal de Fed zich weer geroepen voelen om in actie te komen. Ditmaal zal het middel waarschijnlijk ‘yield curve control’ zijn, het sturen van de rentevoet. Onlangs heeft Australië dit instrument al geïntroduceerd. Komt de driejaarsrente boven de 0,1%, dan koopt de Australische centrale bank zoveel obligaties als nodig is om de rente onder de 0,1% te drukken. Door dit beleid is de balans van de Australische centrale bank flink gegroeid, en groeiende balansen van centrale banken vertonen een sterke correlatie met oplopende goudprijzen.

Ik kan de pieken en dalen van de goudprijs niet voorspellen, maar ik weet wel dat het koersdoel van goud hoger wordt elke keer dat de Fed ingrijpt. Daarom blijf ik enthousiast over goud.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!