Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Analisten Jaap Barendregt, 14 feb 2021 09:00

Robeco ziet herstel volgens ‘de oude school’

0 0 Leestijd ongeveer

Vermogensbeheerder Robeco ziet een aankomend economisch herstel dat er anders uit gaat zien dan dat van de afgelopen tientallen jaren.

Toen stond het herstel van de financiële sector centraal in steunbeleid van de overheden, die ook de factor was geweest die tot de crisis had geleid. Nu ligt de nadruk op fiscale stimulering met beleid dat is gericht op vraagstimulering. Dat is zichtbaar met maatregelen als gelduitkeringen aan burgers, subsidies voor baanbehoud en werkloosheidsuitkeringen. Dit is herstelbeleid volgens de ‘oude school’. Het stimuleringseffect van iedere zo ingezette geldeenheid zou wel eens groter kunnen zijn dan die in de financiële crises, aldus Robeco in de Multi-asset market outlook van februari.

Herstel op komst

Op dit moment zijn de particuliere besparingen in veel ontwikkelde landen hoger dan in de afgelopen tientallen jaren. Dat levert opgekropte koopkracht op. Vanaf het moment dat de lockdowns en andere beperkende maatregelen zullen verdwijnen – de vermogensbeheerder verwacht dat dit in het tweede en derde kwartaal gaat gebeuren –  zullen consumenten en producenten hun opgebouwde overtollige besparingen weer willen gaan uitgeven. Dat gedrag wordt dan gestimuleerd door een betere werkgelegenheidssituatie en een lagere crisisrisico-inschatting. Evenzo wordt verwacht dat bedrijven hun investeringen gaan verhogen.

Portefeuillewijzigingen bij Robeco

Naast de uitgestelde vraag naar goederen en diensten, zoekt het geld ook een weg op de financiële markten. Het is zelfs mogelijk dat een situatie is ontstaan waarbij ‘teveel geld op jacht is naar te weinig activa’. Toch heeft Robeco vertrouwen in een goed verloop in de financiële markten. Dat heeft geresulteerd in een verdere verhoging van het risicoprofiel van de portefeuilles. De ‘oudeschoolstijl’ van het herstel zal volgens de vermogensbeheerder gunstig uitpakken voor aandelen doordat het gaat leiden tot hogere bedrijfswinsten. De stijging van die winsten is, zo blijkt uit eigen onderzoek, vooral groot in de expansiefase van de economische cyclus en die is nu begonnen.

Om die reden heeft hij bij de aandelen (en bij de obligaties) het gewicht van de opkomende markten verhoogd. Voorts is bij de aandelen belegd in Europa en Japan, ten koste van de VS, en dan vooral in cyclische sectoren in die regio’s. De kaspositie en investmentgrade-beleggingen zijn wat afgebouwd. Robeco blijft vertrouwen houden in grondstoffen, want die presteren traditioneel goed bij economisch herstel dat ontstaat door vraagstimulering. De grotere vraag naar goederen is goed voor de grondstoffen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.