Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 22 jan 2021 14:00

Warren Buffett indicator kleurt dieprood

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste weken klinkt er weer behoorlijk wat kritiek op Warren Buffett. De beurslegende zou te oud zijn geworden en de kunst om pareltjes te selecteren zijn verleerd.

Buffett wist over de laatste twaalf maanden met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway namelijk slechts een rendement te behalen van 2,3%, waar een directe belegging in een ETF met als onderliggende waarde de S&P500 (+17%) of de Nasdaq100 (+43%) een veelvoud had opgeleverd. Beleggers die een groot deel van hun vermogen hadden gestoken in technologie, elektrische auto’s en duurzame energie deden het wellicht nóg een stuk beter.

Ik deel de kritiek op Buffett niet. Met de recente nieuwe recordstanden in de VS en de sterk opgelopen waarderingen doen beleggers er in het huidige beursklimaat naar mijn mening verstandig aan om eens een kritische blik te werpen op hun portefeuille. Ook ik heb dit de afgelopen weken gedaan, en dit heeft me onder andere doen besluiten om afscheid te nemen van Tesla en een aantal bedrijven die zich richten op duurzame energie. Dat was zeker geen gemakkelijke beslissing. Jesse Livermore, een bekende speculant uit de vorige eeuw die zowel de crash van 1907 als 1929 zag aankomen, zei ooit dat hij het grote geld nooit had verdiend met kopen of verkopen, maar met rustig blijven zitten. Wijze woorden. Niettemin voelt het op dit moment verstandig om wat meer cash aan te houden. Daarmee bevind ik me in goed gezelschap: dat van Warren Buffett. Berkshire Hathaway houdt namelijk ruim 20% cash aan en zal dit pas inzetten zodra zich nieuwe beleggingskansen voordoen.

Dit klinkt conservatief voor een belegger met een lange beleggingshorizon, maar daarvoor heb ik mijn redenen. Zo bestaat er een leuke indicator om te zien of beleggers te ver op de muziek vooruit lopen. Deze wordt de ‘Warren Buffet indicator’ genoemd. Deze vergelijkt de beurswaarde van alle Amerikaanse bedrijven met de Amerikaanse economie. In 1999 waarschuwde Buffett beleggers voor de internetbubbel doordat deze indicator met een stand van 160% extreem was opgelopen. Inmiddels staan we op 190% en zien we, net als in 2000, dat er bij particulieren enorm veel animo is om te beleggen. Dat zorgt bij mij voor enige terughoudendheid.

Mijn advies aan beleggers, zeker met een korte beleggingshorizon, is dan ook om extra aandacht te schenken aan de risico’s. Een gedeelte winst nemen en cash aanhouden kan geen kwaad. Ook zou u bij hoogtevrees kunnen overwegen een putoptie aan te schaffen, een derivaat dat door beleggers wordt vergeleken met een brandverzekering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!