Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

ETF opkomende markten | Keerpunt en kooppunt

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen van opkomende markten hebben moeilijke jaren achter de rug, vooral door het negatieve sentiment op de grondstofmarkten. De kansen zijn echter aan het keren, en daarom is dit hét moment om in opkomende markten te gaan beleggen.

In de afgelopen tien jaar was het totaalrendement op de AEX 150,3%, terwijl het rendement op de S&P500 +290,3% bedroeg. Maar hoewel de S&P500 het dus twee keer zo goed heeft gedaan als de AEX, heeft toch ook de Nederlandse hoofdindex een rendement laten zien dat bovengemiddeld is.

Historisch gezien leveren aandelen gemiddeld genomen zo’n 100% rendement op in tien jaar tijd. Is het rendement hoger dan 100%, dan is dat vrijwel altijd een teken dat de waardering is opgelopen. Het gevolg daarvan is dat het rendement in de komende tien jaar lager zal liggen dan in de afgelopen tien jaar.

Opkomende markten een achterblijver

Er zijn echter ook aandelencategorieën waarvan het rendement de laatste tien jaar beneden gemiddeld was. De opkomende markten zijn zo’n categorie: de sectorindex MSCI Emerging Market heeft over de laatste tien jaar een rendement laten zien van +64,1%. Volgens de simpele vuistregel van 100% rendement per tien jaar zouden opkomende markten de komende tien jaar dus weleens bovengemiddeld goed kunnen presteren.

Bij nadere beschouwing blijkt deze aanname te kloppen. Zo zien we dat Amerikaanse aandelen maar zelden zo extreem duur zijn geweest als nu: een Shiller k/w van ruim 30. De opkomende markten hebben momenteel een Shiller-k/w van slechts 14. Ik denk dan ook dat dit een goed moment is om in opkomende markten te gaan beleggen. Daarbij speelt ook mee dat ik momenteel enthousiast ben over grondstoffen, een vermogenscategorie die een centrale rol speelt in de economieën van veel opkomende markten.

De Bloomberg Commodity Index heeft een paar weken geleden een einde gemaakt aan de negatieve trend die te tekenen valt over de dalende toppen sinds 2008. Dat de grondstoffenindex sinds dit keerpunt niet is teruggevallen, betekent dat de uitbraak valide is.

ETF voor opkomende markten

Ik denk dat er een bullmarkt is aangebroken in grondstoffen die vele jaren gaat duren. Het gevolg daarvan zal zijn dat de waarderingen van aandelen in de opkomende markten gaan toenemen. Bij het inspelen op deze trend geeft ik de voorkeur aan de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETFS (IE00BKM4GZ66). Deze ETF keer geen dividend uit, maar koopt nieuwe aandelen van de uitgekeerde dividenden. Daardoor wordt het rendement gemaximaliseerd.

KERNGEGEVENS
Beurs Amsterdam
Fondscode (ISIN) IE00BKM4GZ66
Fondscode (ticker) EMIM
Hoogste koers 12 maanden €30,77
Laagste koers 12 maanden €18,70
Beurswaarde $18 mrd
Totale kosten 0,18%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.