Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 15 dec 2020 10:44

Beurzen Vandaag | Boskalis is de baas

0 0 Leestijd ongeveer

Op veel plekken in de wereld worden net als in Nederland anticorona-maatregelen aangescherpt. Dat leidt vanochtend tot koersstijging. Dit kan niet anders worden uitgelegd als dat er opluchting heerst.

Beleggers kijken vooruit. Ze denken kennelijk dat deze maatregelen, met de inzet van het vaccin daar bovenop, in de nabije toekomst voor een uitweg uit de crisis gaan zorgen. Had de twijfel over de ontwikkeling van de coronapandemie in de VS gisteren nog enigszins de overhand, vanochtend was daar in Nederland al minder van te merken. De AEX-index opende 0,3% in de plus.

Boskalis

Opvallender was de opening van de AMX-index met +1,0%. Die koerswinst komt grotendeels voor rekening van Boskalis Westminster. Het bedrijf heeft een grote opdracht binnengehaald, goed voor €1,5 mrd. Het gaat om de aanleg van een nieuw vliegveld bij Manilla op de Filipijnen. Het werk vereist veel bagger- en opspuitwerk, waarbij ook nog eens de weersomstandigheden (veel stormen in de regio) speciale grondwerkzaamheden vragen. De order was voor KBC reden om het advies te verhogen naar ‘kopen’. Bij Beleggers Belangen stond het bedrijf al langere tijd op kopen.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Boskalis Westminster +20,3%
 • Eurocommercial Properties +3,7%
 • Arcelor Mittal +3,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • GrandVision -1,6%
 • Flow Traders -1,4%
 • Galapagos -1,0%

Volkswagen

De Eurostoxx50-index opende met 0,5% winst. Volkswagen is de grootste stijger na positieve berichten over benoemingen in het bestuur en een overeenkomst met vakbonden. Voorzitter Herbert Diess zit weer wat steviger in het zadel. Juist de problemen in het bestuur hebben bij ons in het verleden tot een adviesverlaging geleid. Voor de  rest zijn er weinig opzienbarende koersbewegingen binnen de index.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Volkswagen +3,4%
 • Prosus +1,8%
 • Daimler +1,8%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Flutter -0,7%
 • Enel -0,4%
 • Sanofi -0,3%

VERENIGDE STATEN

In de VS was het een bijzondere dag. Om 23:00 uur onze tijd hielpen de kiesmannen in Californië Joe Biden aan de vereiste meerderheid om officieel tot president van de Verenigde Staten te worden gekozen. Voorts werden ook de eerste coronavaccins toegediend. Ook viel echter het driehonderdduizendste Amerikaanse coronaslachtoffer. Dat laatste, het voortwoekeren van de ziekte en mogelijk de komst van tijdelijk strengere maatregelen, bepaalde waarschijnlijk de eindstemming van beleggers. Want na lang in het groen gestaan te hebben, eindigde de Dow Jones index de dag met een verlies van 0,6%.

Walt Disney werd slachtoffer van de vrees voor minder bewegingsvrijheid, net als benzineleverancier Chevron. McDonald’s daarentegen profiteerde van een koersdoel- en adviesverhoging (naar ‘kopen’) door UBS. Er waren geen grote positieve uitslagen in de index.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • McDonald’s +2,0%
 • Intel +1,5%
 • Amgen +0,9%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Walt Disney -3,7%
 • Chevron -3,3%
 • Merck -3,2%

Grafiek van de Dag

In de grafiek toon ik twee maaltijdbezorgers uit Europe die beide in de Offensieve portefeuille staan: het Duitse HelloFresh, dat op bestelling verse ingrediënten bezorgt voor maaltijden die thuis kunnen worden bereid, en het Nederlandse Just Eat Takeaway (JET) dat op bestelling maaltijden van (fastfood)restaurants bezorgt. JET opereert in een veel grotere markt dan HelloFresh, maar heeft ook grote concurrenten. De fusie van Takeaway.com met Just Eat en de geplande overname van het Amerikaanse Grubhub zetten de aandelenkoers dit jaar per saldo licht onder druk, temeer daar JET een louter Britse beursnotering zal krijgen met een Nederlands hoofdkwartier. HelloFresh is kleiner en opereert op een markt met minder concurrentie, hoewel ook dat lijkt te veranderen. Nestlé deed bijvoorbeeld recent een overname in dezelfde markt.

JET en HellFresh groeien allebei sterk qua omzet en weten ook de operationele resultaten stevig te verhogen. HelloFresh profiteert echter nog meer dan JET van de trend bij consumenten om meer online te kopen. Daar komt voor HelloFresh de trend bij van het gezond thuis koken in deze coronatijd. De grafiek laat dan ook zien dat bij beleggers de aandelen van HelloFresh populairder zijn dan die van JET.

AGENDA

Macro-economisch nieuws:
Industriële productie VS, november (verwacht: 0,3%; vorig: 1,1%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.