Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 7 dec 2020 16:11

De 100-jarige die de pc aanzette en een aandeel kocht

0 0 Leestijd ongeveer

Een paar weken geleden zag ik een tv-programma waarin 100-jarigen de hoofdrol spelen. Een dame van 100 bekende aan presentator Gordon nog steeds actief te beleggen.

Dit leidde tot grote hilariteit bij Gordon. Waarom zou iemand van 100 zich in hemelsnaam nog bezighouden met beleggen? Persoonlijk vond ik de reactie van Gordon komischer dan die van de dame. Mocht ik de 100 met een enigszins normale geestelijke gesteldheid halen, dan is de kans groot dat ik tegen die tijd nog steeds zal beleggen.

Prima alternatief

Een bekende theorie waar ik zelf ook in geloof is dat het hebben van een doel, of doelen, in het leven bijdraagt aan een langer leven. Verschillende onderzoeken bevestigen deze theorie. Het hoeft geen groot doel te zijn, zoals wereldvrede of het Amazonewoud redden. Zoiets simpels als tuinieren kan al voldoende zijn. In de tuin ben je eigenlijk constant bezig met werken aan de toekomst: zaaien, stekken, snoeien. Helaas wil het in Nederland nog weleens regenen. Dan is een beleggingsportefeuille een prima alternatief waar je geen moddervoeten en koude handen van krijgt.

Wie belegt, heeft altijd iets om met gezonde spanning naar uit te kijken. Zal Abracadabra Inc de nieuwe Amazon worden? Komt er eindelijk een bod op Builinvest? Zal het nieuwe snufje van Cuqqelecqu Technologies een doorslaand succes worden? Het antwoord op dit soort vragen laat meestal jaren op zich wachten. Tegen die tijd zijn er weer nieuwe vragen gerezen over nieuwe aandelen, waar dan weer halsreikend naar uitgekeken kan worden. Een belegger is nooit ‘klaar’ met beleggen. En zo kan beleggen niet alleen een bijdrage leveren aan het vermogen, maar ook aan een lang leven.

Tijd zat

Er is wel een kleine ‘mits’ aan oud worden met beleggen: bijna niemand krijgt een hartverzakking van tulpenbollen planten of de hortensia snoeien, maar een flinke duikeling op de beurzen kan veel stress opleveren en voor slapeloze weken zorgen. Nu zal een kleine dosis spanning op zijn tijd geen probleem zijn. Maar als je bij elke daling van 5% op tilt slaat, lijkt me dat op den duur toch niet bevorderlijk voor de gezondheid. Misschien is het daarom goed om er bij beleggen juist van uit te gaan dat je tot ten minste je honderdste levensjaar doorgaat. Dan zijn een zware week, een lastig kwartaal of zelfs een paar zure jaren niet zo’n probleem. Tijd zat om er weer bovenop te komen. Een hele geruststelling.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.