Updates

Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 30 okt 2020 13:10

Alphabet | Internetgigant presteert veel beter dan verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

Alphabet draait veel beter dan werd verwacht. Corona is een probleem, net als overheidsingrijpen in de markt. Maar het gaat om de resultaten, en die zijn gewoon goed.

Analisten waren duidelijk veel te negatief over Alphabet. Het idee was dat door corona het aantal advertenties op onder andere Google en YouTube drastisch zou teruglopen. Daarnaast is er al een tijd angst voor overheidsingrijpen bij de grote Amerikaanse technologiebedrijven. Op zich waren (en zijn) deze zorgen terecht. Er werd echter teveel uitgegaan van het negatieve scenario, terwijl de minder negatieve of zelfs positieve scenario’s genegeerd werden.

Omzetverwachting

Na de uitbraak van corona eerder dit jaar verlaagden analisten hun omzetverwachting van Alphabet voor dit jaar naar ongeveer $136 mrd. Inmiddels is die prognose opgetrokken naar $143 mrd. Maar de gerealiseerde omzet in de eerste drie kwartalen van het jaar is al $125 mrd. Wil de analistenverwachting uitkomen, dan moet de omzet in het doorgaans juist heel sterke vierde kwartaal instorten ten opzichte van het derde kwartaal. Dat zie ik absoluut niet gebeuren. De kans is groter dat de omzet uitkomt in de buurt van $170 mrd of zelfs meer.

Machtspositie

Een ander punt van zorg is de rechtszaak die de Amerikaanse justitie is begonnen tegen Google (het belangrijkste onderdeel van Alphabet) over het gebruik van Google op Apple-telefoons. Volgens justitie misbruikt Google zijn machtspositie om andere zoekmachines van de iPhones af te houden. Google betaalt Apple waarschijnlijk rond $10 mrd per jaar om Google op de iPhones aan te bieden. De rechtszaak is een probleem, maar zal pas echt een groot probleem worden als Google op de een of andere manier verboden wordt op de telefoons van Apple. Dat zou echter een extreme maatregel zijn, die waarschijnlijk weinig steun zou krijgen.

Als de betalingen aan Apple en dus de voorkeurspositie van Google stopgezet worden, zal Google waarschijnlijk nog steeds bij veel smartphonegebruikers populair zijn. Per saldo zal Alphabet er waarschijnlijk niet veel slechter van worden. Regulering in het algemeen is een langer bestaande bedreiging, maar altijd uitgaan van het ergste scenario is ook hier overdreven.

Advies Alphabet

Het gaat gewoon goed met Alphabet. De k/w op basis van de voorzichtige wpa-taxatie voor volgend jaar ($60) is iets meer dan 27. Dat is niet absurd voor een bedrijf met al jaren hoge groei en een dominante marktpositie. Het advies blijft ‘kopen’.

Kwartaalcijfers 2020
In $ mrd kw.4(t) kw.3 kw.2 kw.1
Omzet 46,0 46,2 38,3 41,2
Nettowinst 10,8 11,2 7,0 6,8
Wpa (in $) 16,00 16,55 10,21 9,96

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!