Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 10 jul 2020 10:44

Advieswijziging | Politiek draait techreuzen duimschroeven aan

0 0 Leestijd ongeveer

Mogelijke nieuwe regelgeving in de Verenigde Staten vergroot de onzekerheid over het verdienmodel van Alphabet, Amazon, Apple en Facebook. Het is echter de vraag hoe groot de gevolgen werkelijk zullen zijn.

De bazen van vier grote Amerikaanse technologiebedrijven, Alphabet, Amazon, Apple en Facebook, zullen op 27 juli ondervraagd worden in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer). De Amerikaanse overheid is vorig jaar een onderzoek begonnen naar de machtspositie van deze vier Amerikaanse bedrijven, die hun dominante positie mogelijk zouden misbruiken. De bevindingen van het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe regelgeving die de bedrijfsuitvoering van deze bedrijven zou kunnen schaden.

Opsplitsen

Het is moeilijk te voorspellen wat de uitkomst van dit politieke proces zal zijn. In het meest extreme geval zal een aantal van deze bedrijven verplicht worden opgeknipt in kleinere delen. De kans is groot dat dit thema de kop zal opsteken in de retoriek rond de komende presidentsverkiezingen, maar het is niet aannemelijk dat dit daadwerkelijk tot wetsvoorstellen zal leiden. Gedwongen opsplitsen is een drastische maatregel, en het zal moeilijk blijken om daar voldoende politieke steun voor te krijgen.

Datagebruik

Het is waarschijnlijker dat er regels komen ten aanzien van de speelruimte die deze bedrijven hebben. Zo is het goed denkbaar dat de eisen worden aangescherpt ten aanzien van de consumentgegevens die mogen worden opgeslagen en het gebruik daarvan. Dit soort regels kan op korte termijn zeker een hindernis vormen, maar de bedrijven zijn rijk genoeg om de invloed van nieuwe regels op hun resultaten verregaand te beperken. Daar komt bij dat de nieuwe regels waarschijnlijk voor alle bedrijven zullen gelden, wat het voor de kleinere concurrenten relatief lastiger maakt om de strijd aan te gaan met Alphabet, Amazon, Apple en Facebook. Het zou lang niet voor het eerst zijn dat meer regulering gunstiger uitpakt voor de gevestigde grote bedrijven dan voor de kleinere nieuwkomers.

Amazon naar verkopen

De mededingingszaak zal de koersvorming van deze aandelen de komende tijd mede beïnvloeden, maar dat is voor mij geen reden om de adviezen te veranderen. Er is nog te weinig duidelijk over de maatregelen die genomen zullen worden, en over de eventuele gevolgen op lange termijn. Zoals gezegd hoeft nieuwe regelgeving niet nadelig uit te pakken voor de gevestigde orde. Daarom blijft het advies voor Alphabet en Facebook op ‘kopen’, en dat voor Apple op ‘houden’. Het advies op Amazon verlaag ik naar ‘verkopen’ (zie kader).

Amazon is te duur geworden
Het aandeel Amazon is de laatste weken hard opgelopen, en staat nu boven de $3000. Of het nu te duur is geworden valt echter aan de meeste reguliere waarderingsmethoden niet goed af te leiden. Zo laat de winstgevendheid al decennialang te wensen over. Een goed alternatief is de omzet vergelijken met de beurswaarde. Die verhouding staat nu op het hoogste niveau in 19 jaar: de koers/omzetverhouding is nu 5,2. In 2018 stond de verhouding boven 4,5, maar dat duurde niet lang. De afgelopen tien jaar was het gemiddelde 2,7. Beleggers willen op dit moment koste wat het kost dit aandeel in de portefeuille hebben, maar het is de vraag hoe lang dit duurt. Ik vind op deze koers de verhouding tussen het risico (mogelijke tegenvallers met flinke koersdaling) en het potentiële rendement (verdere koersstijging) niet gunstig meer. Mijn advies is nu winst te nemen, dus ‘verkopen’. Een shortpositie raad ik echter ten stelligste af. Op de beurs kunnen rare dingen gebeuren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!