Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 19 okt 13:12

Philips | Aardig, maar niet koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Philips zal dit jaar een bescheiden omzetgroei laten zien, ondanks de annulering van een grote order in de VS.

De omzet van Philips is in het derde kwartaal met 5,9% gestegen naar €5,0 mrd. Omdat een aantal kostenposten echter lager uitkwam in plaats van hoger, is de winst veel sterker opgelopen: met 63,5% naar €340 mln. Vooral de divisie Connected Care heeft een goed kwartaal achter de rug. De omzet van deze tak steeg met maar liefst 35,9%.

Philips verkocht meer patiëntenmonitors en beademingsapparatuur. De omzet van Diagnosis & Treatment daalde daarentegen met 6,9%. Deze laatste divisie is de grootste van Philips en weegt daarmee vrij zwaar. Corona heeft gezorgd voor uitstel van bepaalde medische behandelingen, waardoor er minder gebruik gemaakt wordt van apparaten van Philips.

Annulering

Het orderboek is in het afgelopen kwartaal met 3% teruggelopen als gevolg van de onverwachte annulering van een flink deel van een bestelling uit de VS. In april dit jaar bestelde de Amerikaanse ministerie van gezondheidszorg een grote hoeveelheid apparatuur voor de behandeling van coronapatiënten. In augustus werd echter ruim tweederde van deze order geannuleerd.

Ondanks deze tegenvaller verwacht Philips dit jaar per saldo een bescheiden omzetgroei te kunnen boeken. Het lijkt erop dat de groei op ongeveer 1 à 2% zal gaan uitkomen. Daarvoor zal de omzet in het laatste kwartaal echter wel met ten minste 3% moeten stijgen.

Advies Philips

Ik herhaal mijn taxatie voor de winst per aandeel (wpa) voor dit jaar: €1,35. De schatting voor volgend jaar blijft ook staan: €1,75. Uitgaande van dit laatste getal en een koers van het aandeel van €42,70 is de k/w 24,4. Dat is niet onredelijk, maar een koopje is het niet, vooral omdat ik er bij mijn taxatie al van uitga dat 2021 een goed jaar zal worden. Het dividendrendement van ongeveer 2% is prima, maar ook niet zo hoog dat ik er heel enthousiast van wordt. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde dividendgroei 1,9% per jaar geweest. Ook aardig, maar niet bijzonder.

De omzetgroei is al een aantal jaren vrij laag, zo ook dit jaar. Corona heeft negatieve effecten voor Philips, maar ook positieve. Ik denk dat de uiteindelijk invloed van het virus op de resultaten per saldo meevalt. Daardoor blijft het onderliggende beeld intact: groei, maar geen erg hoge groei. Al met al blijft ik bij mijn bestaande advies: ‘houden’.

Philips
In € mln kw. 4 ’20t kw. 3 ’20 Kw. 2 ’20 Kw. 1 ’20
Omzet 6200 4980 4395 4159
Nettowinst 635 340 210 39
Wpa (in €) 0,69 0,37 0,23 0,05

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!