Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advieswijziging Signify | Profijt door duurzaamheid

0 0 Leestijd ongeveer

Nieuwe Europese klimaatwetgeving is een nieuwe aanwijzing dat het groeitempo van Signify hoger kan uitpakken dan verwacht. De onderneming profiteert van een groeiende focus op duurzaamheid.

De Europese Commissie heeft half september de duurzame doelstellingen verder aangescherpt. Er is een wetsvoorstel opgesteld om de CO2-uitstoot in 2030 terug te schroeven tot 45% van het niveau uit 1990. Aanvankelijk lag dat doelpercentage nog op 60%. Als de wet wordt doorgevoerd, gaan overheden allerlei nieuwe regelgeving ontwikkelen die bedrijven als Signify in de kaart speelt.

De onderneming is een grote speler op de markt voor energiezuinige LED-lampen. De markt voor deze duurzame verlichting groeit gestaag. Marktonderzoeker Grand View Research voorspelt een groeitempo van ruim 13% in de periode tot 2027. Voorlopig is dat echter nauwelijks terug te zien in de financiële resultaten van Signify.

Omslagpunt

Ondanks enkele overnames, ligt de omzet dit jaar naar verwachting iets lager dan in 2017. Behalve door de coronacrisis, wordt die terugval vooral veroorzaakt door de dalende afzet van gloeilampen. De onderneming is een van de grootste fabrikanten van deze lampen, die in de EU al sinds 2012 verboden zijn. De relatief hoge winstmarge van deze krimpdivisie wordt uitgekeerd als dividend en geïnvesteerd in groei-initiatieven.

Het bedrijf ontwikkelt onder meer speciale lampen waarmee boeren of viskwekers hun opbrengst kunnen verhogen. Na jaren van een stagnerende of dalende omzet, tekent zich volgend jaar een kleine groei af.

Advies Signify

Op basis van de zwakke omzetontwikkeling van de afgelopen maanden en een k/w van 15 is hooguit een houdadvies op zijn plaats. De groeiende focus op duurzaamheid bij beleggers en de onderliggende resultaatontwikkeling geven echter aanleiding om positiever naar het aandeel te kijken. De ruimte voor overnames, het verhogen van dividend of de inkoop van eigen aandelen is bijvoorbeeld veel groter dan de k/w doet vermoeden. De vrije kasstroom ligt namelijk aanzienlijk hoger dan de nettowinst. In het eerste halfjaar was dat verschil bijvoorbeeld €162 mln (€270 min €108 mln). Dat was deels te danken aan een overname en vastgoedverkoop.

Hoewel het verschil iets afneemt, ligt de vrije kasstroom als gevolg van hoge afschrijvingen ook de komende jaren boven de nettowinst. Daar komt bij dat de omzetgroei dankzij strengere klimaatwetgeving juist beduidend hoger kan uitpakken dan beleggers nu inprijzen. De verwachte winst per aandeel voor 2020 gaat naar €2,00 en het houdadvies wordt omgezet in een koopaanbeveling.

Hoe duurzaam is Signify?
Signify trekt vooral de aandacht dankzij producten die helpen om CO2-uitstoot terug te dringen. De onderneming maakte op 8 september bovendien bekend zelf volledig CO2-neutraal te zijn. Ook in andere opzichten scoort het bedrijf heel goed qua duurzaamheid. Zo zijn de afvalproductie en het waterverbruik de afgelopen jaren flink teruggeschroefd.

Toeleveranciers worden geholpen om zich aan dezelfde hoge eisen te houden als de onderneming zelf. Ondanks de corona-uitbraak blijkt uit de hoogste ‘net promotor score’ dat werknemers zeer tevreden zijn. Ook is de raad van commissarissen onafhankelijk en divers samengesteld. Dankzij het duurzame profiel, krijgt het aandeel een plaats op de radar – of in de portefeuille – van steeds meer duurzame beleggingsfondsen.

2021 2020
Omzet €7,1 mrd €6,6 mrd
Vrije kasstroom €550 mln €550 mln
Nettowinst €300 mln €350 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!