Beurzen Vandaag | Weifelend van start
Die dip kan wel eens het gevolg zijn geweest van winstnemingen voorafgaande aan de kleine Amerikaanse beursvakantie van maandag (Labor Day). Als dat zo is, vindt vandaag in de VS koersherstel plaats. Gebeurt dat niet, dan lijkt een grotere koersval in het verschiet te liggen. De futures op de brede aandelenindices in de VS staan in de plus, die op de technologiebeurs Nasdaq echter licht in de min.
NEDERLAND
Het patroon van de futures in de VS is zichtbaar in de beursopening: technologie en nieuwe economie (lees chipmachines en Adyen) openen in de min. Aandelen die het de laatste tijd slecht deden tonen enig koersherstel, zoals ING en vastgoedmaatschappijen. De stijgers houden de dalers bijna in evenwicht: de AEX-index opent 0,2% lager en de Midkap-index noteert 0,1% in de min.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- ING +2,0%
- Signify +1,8%
- Eurocommercial Properties +1,6%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Besi -2,7%
- ASMI -2,2
- ASML -2,0%
EUROPA
Europa vertoont hetzelfde beeld als Nederland, met technologie in de min en waarde-aandelen als banken in de plus. De Eurostoxx50-index daalt per saldo met 0,2%.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- ING +2,0%
- BNP Paribas +1,2%
- Banco Santander +1,1%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- ASML -2,0%
- Nokia -1,8%
- Airbus -1,3%
VERENIGDE STATEN
De beurzen in de VS waren gisteren dicht in verband met Labor Day.
GRAFIEK VAN DE DAG
Het hoofd van de afdeling global equity van Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, blijft onlangs de sterke koersgroei en de dip van de afgelopen Amerikaanse beursdagen geloven in de techsector. De Bloomberg-grafiek laat zien dat de volatiliteit van de koersen snel is gestegen. Tech was ‘in de aanbieding’. Oppenheimer stelt echter dat er sprake is van een versnelling van de digitale revolutie, gevoed door de lockdowns, het grotere gebruik van internet en het thuiswerken. Die versnelling zal blijven, ook als de mensen weer op locatie gaan werken bij de baas. De technologiebedrijven blijven volgens hem waarde en winst creëren, bij een sterke kasgeneneratie en stabiele balansen. De grote bedrijven als Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Alphabet/Google (FAAMG) zijn qua waardering met 31,6 bovendien nog niet duur vergeleken met de 55,1 van de leidende ondernemingen tijdens de techbubble aan het eind van de jaren negentig. Als bedreiging ziet Oppenheimer vooral een tegenvallende herstart van de economie, maar hij is optimistisch over de economie en denkt dat er eind dit jaar minstens één vaccin tegen corona zal zijn.
AGENDA
Macro-economische cijfers:
Inflatie Nederland, augustus, jaar-op-jaar (vorig: 1,7%)
Economische groei eurozone, tweede kwartaal, kwartaal-op-kwartaal (verwacht: -12,1%; vorig: -3,6%)
Lopende rekening Duitsland, juli (verwacht: 22,9 mrd; vorig: 22,4 mrd)
Ondernemersvertrouwen VS, augustus (verwacht: 95; vorig: 98,8)