Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 14 aug 2020 14:49

ForFarmers | Coronacrisis bemoeilijkt herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Het zit ForFarmers tegen. Naast milieumaatregelen zet nu ook de coronapandemie de afzet van veevoeders onder druk. Nieuwe kostenbesparingen zijn noodzakelijk.

De halfjaarcijfers van ForFarmers waren aan de zwakke kant. De omzet daalde met 8% naar €1,2 mrd, met name door een stevige volumekrimp van 5,6%. Boeren kregen te maken met een wegvallende vraag uit de horeca vanwege de corona-lockdowns. Ook overheidsmaatregelen om de milieu-effecten van de agrarische sector te verminderen, wegen op de afzet van veevoer. Bovendien was er door vogelgriep minder vraag in Polen.

Het bedrijf slaagde er wel in om de brutowinst met 2,5% op te voeren, maar dat was naast een betere productmix vooral te danken aan de zeer gunstige vergelijkingsbasis. In dezelfde periode van 2019 werden de resultaten namelijk gedrukt door een slechte inkooppositie. Sindsdien is de inkoopprocedure aangescherpt. De ebitda veerde flink op, met 34,6% naar €48,2 mln. Dat lag wel onder de analistenverwachting van €50,1 mln. Kostenbesparingen hielpen een handje: de voor 2021 beoogde besparing van €10 mln op jaarbasis is al bijna bereikt. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot €19,3 mln.

ForFarmers gaat reorganiseren

Voor heel het jaar voorziet ForFarmers een ruim hogere onderliggende ebitda en nettowinst vergeleken met het zwakke resultaat in 2019. Om de ebitda uit 2018 te evenaren moet het resultaat in de tweede jaarhelft stabiel blijven. Misschien lukt dat, zeker wanneer er meer in de kosten wordt gesneden. Later dit jaar komt het bedrijf met nieuwe reorganisatieplannen. Gelet op de aanhoudende daling van de afzet zijn nieuwe besparingen broodnodig.

De negatieve impact van het coronavirus is tijdelijk, net als de uitbraak van vogelgriep. Maar de veestapels in Nederland en ook in Duitsland zullen waarschijnlijk krimpen onder invloed van milieumaatregelen. Daartegenover staat een verdere groei van de pluimveesector, mede door goede exportkansen.

Toch wordt het voor ForFarmers lastig om aan de doelstelling van een jaarlijkse ebitda-stijging van 5% vast te houden. De strategie-update is uitgesteld naar 15 september. Nieuwe overnames kunnen de koers een impuls geven. Bij een k/w van 10 zijn de verslechterde autonome groeiperspectieven wel verdisconteerd en blijf ik bij ‘houden’.

HALFJAARCIJFERS
In mln € 2020 2019
Omzet 1.173 1.274
Onderliggende ebitda 48,2 35,8
Nettowinst 19,3 9,0

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!