Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Verhaal van de Week Hildo Laman, 5 aug 2020 16:00

Vijf koopwaardige achterblijvers

0 0 Leestijd ongeveer

Veel aandelen van succesvolle bedrijven hebben torenhoge waarderingen. Voor veel ‘goedkope’ aandelen geldt tegelijk dat ze niet voor niets zo laag staan. Maar in de groep achterblijvers zijn wel degelijk koopjes te vinden.

Veel indices zijn sinds maart met tientallen procenten gestegen, waarmee een groot deel van het verlies van februari en maart is goedgemaakt. Flink wat aandelen hebben bovendien meer gedaan dan het verlies goedmaken: ze zijn naar nieuwe hoogten gestegen. Dit zijn aandelen van bedrijven die profiteren van de corona-maatregelen of die er weinig tot geen last van hebben. Amazon en Tesla zijn bekende Amerikaanse voorbeelden, en de Nasdaq-index rijgt de records aaneen. In Nederland hebben bijvoorbeeld ASML en Adyen dit jaar al nieuwe koersrecords behaald.

Maar in veel andere sectoren staan aandelen nog altijd dichter bij de bodem van dit jaar dan bij de pieken uit het verleden. Luchtvaart, toerisme, vastgoed en de financiële sector worden door veel beleggers gemeden, waardoor de koersen laag blijven. In veel gevallen is daar een goede reden voor: als er structureel veel meer thuis gewerkt gaat worden, zijn er minder kantoren nodig. Bedrijven kunnen ontdekt hebben dat ze prima kunnen functioneren zonder hun managers continu met het vliegtuig op pad te sturen. Ouderen kunnen volgepakte cruiseschepen voor lange tijd als gevaarlijke besmettingshaarden gaan zien. Enzovoort.

Maar wat moet een belegger nu dan kopen? Zijn dat de inmiddels dure winnaars, of de laaggeprijsde aandelen die misschien over een paar jaar wel nog veel lager staan? Gelukkig is de wereld niet zo zwart-wit. Er zijn ook aandelen te vinden van bedrijven die nog niet op recordhoogte staan, terwijl er wel een grote kans is dat ze de huidige moeilijkheden zullen doorstaan. Hieronder volgen vijf van zulke koopwaardige aandelen, in alfabetische volgorde.

Howden Joinery

Howden Joinery is een Britse producent van keukens. Het bedrijf verkoopt zijn producten hoofdzakelijk in het VK, waar het marktleider is. Het richt zich bij de verkoop vooral op kleine, lokale aannemers die de keukens bij consumenten installeren. Sinds de oprichting in 1995 is het bedrijf flink gegroeid, waardoor het nu zo’n 30% marktaandeel heeft. De afgelopen vijf jaar was de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei 7,7%.

De quarantainemaatregelen in het VK hebben een nadelige invloed gehad op de resultaten van Howden. Vestigingen zijn een periode gesloten geweest, waardoor de omzet een tijdlang laag was. Maar inmiddels draait het bedrijf weer op normale sterkte en in de eerste vier weken van het tweede halfjaar waren de verkopen 2% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een reden om hoopvol te zijn voor de toekomst. De financiële positie is ook sterk genoeg om een moeilijke periode te overleven. Er is een kleine schuld, maar daartegenover staat een grotere cashpositie.

Door de lagere koers is de waardering heel redelijk. Het dividend is dit jaar geschrapt vanwege de onzekerheid. Maar als de situatie volgend jaar verbetert, is er niks dat hervatting van de uitkeringen in de weg kan staan.

Howden Joinery
Fondscode (ISIN) GB0005576813
Koers 500p
Hoogste koers 12 mnd 737p
Laagste koers 12 mnd 394p
Omzet 2021(t) £1,6 mrd
Nettowinst 2021(t) £178,5 mln
K/w 2021(t) 15,6
Dividendrendement(t)* 2,3%
*In 2020 geschrapt

Neways

Neways Electronics maakt elektronische onderdelen en verleent allerlei diensten rond deze producten. De onderneming levert aan allerlei verschillende bedrijven, zoals chipmachinemaker ASML en verschillende autofabrikanten. De autosector is op dit moment niet de best presterende sector. Dit zal een van de redenen zijn dat het aandeel Neways zo laag staat.

Wat ook niet helpt is dat Neways vorig jaar niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen. Bepaalde locaties kampten met onderbezetting, andere juist met overbezetting. Dat heeft geld gekost. Aangezien de marges van Neways niet erg hoog zijn, kunnen ook relatief kleine problemen al tot een flink lagere winst leiden. Door de coronaproblematiek is het vrijwel zeker dat ook dit jaar niet ideaal zal verlopen. Bij de halfjaarcijfers (27 augustus) zal waarschijnlijk veel duidelijk worden.

Er zijn echter ook positieve kanten aan Neways. Zo draaien de chipmachinemakers dit jaar uitstekend en daar zou Neways van moeten kunnen profiteren. Bovendien is Neways de laatste jaren naar eigen zeggen vrij succesvol bij producten en diensten gericht op elektrische auto’s. Dat is een groeiende categorie die wellicht minder hard geraakt wordt en waarin ook de komende jaren nog veel potentieel is. En, niet onbelangrijk voor beleggers, het aandeel wordt erg laag gewaardeerd. Mocht de winst per aandeel volgend jaar, of desnoods in 2022, richting de €1 gaan, dan moet er 50% koerswinst of meer behaald kunnen worden. In 2018 was de wpa €1,18, dus €1,00 is geen luchtkasteel.

Er staat een redelijk bedrag aan kortlopende schulden uit, maar ik verwacht dat dit geen problemen zal opleveren. Van de afgelopen vijftien jaren was Neways er twaalf winstgevend. In het verleden wist het de moeilijke jaren ook te doorstaan, en er is geen reden om te denken dat dit nu niet het geval zou zijn. Daar komt nog bij dat de omzetgroei over de afgelopen tien jaar gemiddeld 11% per jaar was, een mooi percentage. De verhouding tussen het risico en het mogelijke rendement vind ik op dit moment gunstig, en daarom verhoog ik mijn advies naar ‘kopen’.

Neways
Fondscode (ISIN) NL0000440618
Koers €7,04
Hoogste koers 12 mnd €13,45
Laagste koers 12 mnd €4,75
Omzet 2021(t) €525,0 mln
Nettowinst 2021(t) €12,0 mln
K/w 2021(t) 7,0
Dividendrendement(t)* 5,7%
*In 2020 geschrapt

Omnicom Group

Dit Amerikaanse bedrijf verleent allerlei diensten rond marketing en communicatie. Denk daarbij aan (digitale) advertenties, pr en merknamen. De corona-uitbraak heeft invloed op de resultaten van Omnicom. Reizen en evenementen zijn twee belangrijke inkomstenbronnen in de marketing, en de omzet en winst zullen dit jaar dan ook een stuk lager uitkomen. Maar rampzalig zal het niet zijn: naar verwachting zal de omzet rond de 10% lager uitkomen, terwijl de winst een vijfde minder zal worden.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat de vraag naar de diensten die Omnicom aanbiedt structureel zal blijven afnemen en uiteindelijk zal verdwijnen. Wel zullen aanpassing en herstel tijd kosten. Financieel kan het bedrijf tegen een stootje, want er staat nog $3,3 mrd aan cash op de balans. Het dividend lijkt ook niet in gevaar. Dit jaar zal naar verwachting ongeveer 50 tot 60% van de nettowinst als dividend worden uitgekeerd. Dat is aan de hoge kant, maar als de resultaten volgend jaar verbeteren is er niets aan de hand.

De waardering van het aandeel is gunstig: de k/w op basis van de wpa taxatie voor volgend jaar ($5,50) is 10,0. De gemiddelde k/w de afgelopen jaren lag rond 15. Het dividendrendement is meer dan 4%. Redenen genoeg voor een koopadvies.

Omnicom
Fondscode (ticker) OMC
Koers:  $53,26
Hoogste koers 12 mnd:  $82,73
Laagste koers 12 mnd:  $46,37
Omzet 2021(t) $13,8 mrd
Nettowinst 2021(t) $1,1 mrd
K/w ’21(t) 9,7
Dividendrendement 4,9%

Robert Half International

In moeilijke tijden zijn het de tijdelijke krachten die er als eerste uitgaan. Daar heeft detacherings- en wervingsbureau Robert Half last van. In het tweede kwartaal is de omzet van dit Amerikaanse bedrijf met 26,9% gezakt. Een forse aderlating. Een lichtpuntje is dat er ondanks deze forse omzetdaling nog altijd winst gemaakt wordt. Voor het derde kwartaal gaat het bedrijf uit van een omzetdaling die vergelijkbaar is met  het tweede kwartaal. Maar ook dit kwartaal zal winstgevend zijn.

2020 zal dus een mager jaar worden. De verwachting is dat de winst per aandeel (wpa) op ongeveer $2,40 zal uitkomen. Maar over niet al te lange tijd zullen beleggers meer naar de komende paar jaren gaan kijken dan naar dit jaar. Voor komend jaar verwachten analisten dat Robert Half nog niet in de buurt zal komen van de bijna $4 die in 2019 per aandeel verdiend werd. Er wordt gerekend op iets minder dan $3. De gemiddelde k/w is ongeveer 19. Dit getal, maal een wpa van $3, zou een koers geven van $57, iets meer dan de koers op het moment van schrijven. Maar als de winst volgend jaar dichter in de buurt komt van die van 2019, dan zou het aandeel rond $75 of $80 waard kunnen zijn.

De financiële positie van het bedrijf is prima. Er staat $500 mln aan cash op de balans en er zijn maatregelen genomen om de kosten te verlagen zodat het bedrijf ook in een moeilijke periode winstgevend kan zijn. Het dividend groeit al jaren met gemiddeld iets meer dan 10%. Het rendement ligt op dit moment op ongeveer 2,5%. Als het nog even kwakkelen blijft met de economie en dus met Robert Half, is het aandeel op deze prijs redelijk gewaardeerd. Maar als er verbetering aankomt, kan het flink omhoog. Wat mij betreft biedt dat een gunstige verhouding tussen risico en mogelijk rendement.

Robert Half International
Fondscode (ticker) RHI
Koers  $50,93
Hoogste koers 12 mnd  $63,84
Laagste koers 12 mnd  $32,38
Omzet 2021(t) $5,4 mrd
Nettowinst 2021(t) $343,5 mln
K/w 2021(t) 16,9
Dividendrendement 2,7%

Vistry

Vistry bouwt huizen in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Bovis. Ik ben geen fan van aandelen in de bouwsector, maar dat wil niet zeggen dat er niks koopwaardigs te vinden is in deze categorie. Vistry staat er naar mijn mening veel beter voor dan menig ander bouwbedrijf. Het is al elf jaar op rij winstgevend en is bovendien de schuldpositie aan het afbouwen. De nettoschuld eind juni was £355 mln. Door corona heeft Vistry minder kunnen bouwen en verkopen, maar de vooruitzichten voor de lange termijn zijn positief.

Net als in Nederland, zijn er de komende jaren ook in het Verenigd Koninkrijk meer huizen nodig. Volgens schattingen moeten er 300.000 woningen per jaar gebouwd worden. In 2019 werd nog geen twee derde hiervan gehaald. Er is dus reden om optimistisch te zijn over het aantal opdrachten dat Vistry kan binnenhalen. In 2019 heeft de onderneming een overname gedaan die het bedrijf een stuk groter heeft gemaakt (dat is ook de reden van de naamsverandering van Bovis naar Vistry). Op korte termijn kan dat zorgen voor wat integratiekosten, maar op langere termijn kan het schaalvoordeel een hogere winst betekenen.

Het aandeel heeft een k/w van ongeveer 9 op basis van de wpa-schatting van dit jaar (£0,70), en maar 7 op basis van die van volgend jaar (£1,00). De gemiddelde k/w is iets meer dan 11. Een reden voor deze lage waardering is dat beleggers Britse aandelen nu mijden vanwege brexit. Ook de coronacrash heeft een duit in het zakje gedaan – of liever: eruit gehaald. Het aandeel staat amper hoger dan op het dieptepunt in april. Op de huidige koers zijn de risico’s voor beleggers beperkt, terwijl het potentiële rendement groot is.

Vistry
Fondscode (ISIN) GB0001859296
Koers 633p
Hoogste koers 12 mnd 1491p
Laagste koers 12 mnd 503p
Omzet 2021(t) £2,2 mrd
Nettowinst 2021(t) £227,6 mln
K/w 2021(t) 6,1
Dividendrendement 1,6%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!