Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 24 jul 2020 11:06

Unilever | Knappe prestatie eerste halfjaar

0 0 Leestijd ongeveer

Unilever komt de coronacrisis goed door. Met name de huishoudelijke divisie (Home Care) profiteerde van een grotere vraag naar hygiëne-producten.

De halfjaaromzet van Unilever nam met 1,6% af, naar €25,7 mrd. Dat was wel inclusief een acquisitie-effect van 1,2% door de aankoop van Horlicks in Azië, waar echter een negatief wisselkoerseffect van 2,5% tegenover stond. Niettemin wist het bedrijf het operationeel resultaat op te voeren met 1,8%, naar €4,7 mrd.

De brutoresultaat (omzet minus inkoopkosten) daalde weliswaar, onder meer door nadelige effecten in de omzetmix, maar dat werd meer dan gecompenseerd door lagere promotie- en marketingkosten. Wat daarbij ook hielp, was dat de advertentietarieven in de media daalden. Al met al leverde Unilever zonder meer een knappe prestatie.

Meer hygiëne

De omzet werd getrokken door de zeepproducten. Die waren in trek omdat klanten onder invloed van het coronavirus extra hygiënemaatregelen namen. De omzet van deze producten steeg over het eerste halfjaar met 17%. Doordat klanten gedwongen werden meer thuis te zitten en niet meer buiten de deur konden eten, ging ook de consumptie van voeding en drank van Unilever omhoog (+11%). Daar stond wel een daling van de consumptie in uitgaansgelegenheden van 32% tegenover.

Ook ging het thuisblijven ten koste van de aandacht voor persoonlijke verzorging (Beauty & Personal Care). Doordat Unilever relatief veel producten voor thuisgebruik (voeding en drank) en hygiëne verkoopt in Noord-Amerika, steeg daar de omzet met maar liefst 7,3%. In Europa (-1,8%) en de opkomende markten (-1,9%) was sprake van een daling. Laatstgenoemden zijn normaliter de aanjager van de omzetgroei.

Advies Unilever

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten van 3,7%, steeg de winst per aandeel met ruim 6%, naar €1,35. Dit kwam door een hoger operationeel resultaat (+3,9%) en lagere uitgaven aan financiering (-2,4%) en belasting (-5,4%).

Als het coronavirus is uitgewoed, zal de omzetverdeling van Unilever weer normaliseren. Daar hoort volgens mij minimaal eenzelfde winst per aandeel bij als die in de tweede jaarhelft van 2019, ondanks mijn verwachting dat het bedrijf de promotie- en marketinguitgaven gaat verhogen. Een en ander houdt in dat ik mijn jaarwinstschatting ga verhogen van €2,36 per aandeel naar €2,64, en die voor 2021 van €2,60 naar €2,90. Het koopadvies blijft staan.

CIJFERS EERSTE HALFJAAR
In € mln 2020 2019
Omzet 25.714 26.126
Oper. Resultaat 4672 4589
Nettowinst 3542 3209

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!