Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 9 jul 2020 16:00

Nedap | Klaar voor groei

0 0 Leestijd ongeveer

Nedap begon met een omzetgroei van 9% in het eerste kwartaal voortvarend aan 2020. Het coronavirus gooide echter roet in het eten, waardoor een omzetdaling over de eerste helft van het jaar in de maak lijkt. De vooruitzichten op de lange termijn blijven door de uitstekende positionering onverminderd goed.

Technologiebedrijf Nedap, opgericht in 1929 en gevestigd in Groenlo, behoort tot de tien oudste beursgenoteerde ondernemingen van Nederland. Lag de focus in de beginjaren nog op het verwerken van bakeliet (synthetische kunststof), inmiddels heeft het bedrijf een goede reputatie opgebouwd op het gebied van softwareontwikkeling en Radio-Frequency Identification (RFID). Nedap heeft 752 werknemers en met een marktkapitalisatie van €278 mln, maakt het bedrijf onderdeel uit van de ASCX-index.

Zeven marktgroepen

Nedap bestaat uit zeven marktgroepen. Omdat het bedrijf geen omzetcijfers per marktgroep deelt, moeten we het doen met schattingen. De marktgroep Retail, goed voor 21% van de omzet, levert beveiligings-, beheers- en informatiesystemen voor de detailhandel. Bekende klanten zijn Decathlon, Kruidvat en Mediamarkt. De marktgroep Healthcare (20%) legt de focus op de automatisering van de werkzaamheden van zorgprofessionals. De marktgroep staat bekend om haar ontwikkelde Elektrische Cliënten Dossier, waarbij inmiddels meer dan duizend zorginstellingen in Nederland zijn aangesloten.

De marktgroep Livestock Management (20%) levert technologische oplossingen voor de melkveehouderij en varkenshouderij. Dankzij het bewakingssysteem CowControl kunnen boeren de gezondheid van een koe monitoren via hun mobiele telefoon. Eet de koe onvoldoende, dan ontvangt de boer een bericht. Security Management (14%) ontwikkelt beveiligingssystemen voor bedrijven, instanties en overheidsinstellingen. De marktgroep staat bekend om haar beveiligingsplatform AEOS waarmee onder andere toegangscontrole plaatsvindt.

Enkele bekende klanten zijn Unilever, BP en Ahold Delhaize. Identification Systems (11%) ontwikkelt hard- en software voor beveiligings-, verkeers- en parkeertoepassingen. Light Controles (10%) levert duurzame verlichtingsoplossingen en de kleinste marktgroep Staffing Solution (4%) reikt oplossingen aan voor urenregistratie, planning en het maken van roosters.

Kwaliteit omzet sterk verbeterd
De kwaliteit van de omzet bij Nedap is er de afgelopen jaren flink op vooruitgegaan door een gestage groei van de terugkerende omzet uit software-abonnementen. Ook in 2019 dikte de ‘recurring revenu’ met 20% aan, de software-abonnementen zijn daardoor inmiddels goed voor 23% van de totale omzet. In 2017 en 2014 lagen deze nog op 17% en 13%.

Gang van zaken

De laatste volledige cijfers van Nedap waarover we kunnen beschikken zijn de jaarcijfers over 2019. Terugkijkend beleefde het technologiebedrijf een moeizaam jaar. De omzet stabiliseerde op €191,5 mln. Het bedrijf had veel last van de Afrikaanse varkenspest, waardoor de omzet bij de marktgroep Livestockmanagement daalde. Ook de omzet bij de marktgroep Retail viel lager uit, uitdagende marktomstandigheden in de retailmarkt zorgde ervoor dat de verkopen van conventionele antiwinkeldiefstalsystemen onder druk stonden.

Toch waren er ook voldoende lichtpuntjes. De omzet bij de marktgroepen Healthcare, Identification Systems, Light Controls en Security Management lieten een gezonde omzetgroei zien. Daarnaast steeg de terugkerende omzet uit softwareabonnementen met 20% naar €44,6 mln (2018: €37,2 mln). Het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op €26,0 mln, een afname van 2,3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, door een toename van het aantal medewerkers bij een gelijkblijvende omzet. Onder de streep werd een nettowinst geboekt van € 24,1 mln (€3,74 per aandeel), een stijging van 40,6% ten opzichte van 2018. De nettowinst viel hoger uit door een boekwinst van €9,9 mln op de verkoop van Nedap France, zonder de verkoop daalde de nettowinst met 16,7%.

Nedap ging dit jaar voortvarend van start, in het eerste kwartaal wist het een omzetgroei te realiseren van 9%, maar de coronacrisis gooide vervolgens roet in het eten. Nedap verwacht daardoor voor het eerste halfjaar van 2020 een geringe omzetdaling. De outlook voor geheel 2020 werd ingetrokken.

Financiële doelstellingen en dividend

Nedap heeft de afgelopen jaren flink ingegrepen in haar supply chain. De eigen productieprocessen werden ondergebracht bij een vijftal gespecialiseerde strategische partners en niet-kernactiviteiten werden verkocht. De ondernomen strategische stappen zullen moeten gaan zorgen voor een verbetering van de ebit-marge en een hoger rendement op het geïnvesteerd kapitaal. De doelstelling van de ebit-marge ligt op minimaal 10% en zal de komende jaren verder moeten gaan groeien. In 2019 kwam de ebit-marge nog uit op 9,1%. De solvabiliteit dient minimaal 45% te bedragen en de verhouding nettoschuld/ebitda maximaal 1,5. Door de verkoop van Nedap France is de schuldratio het afgelopen jaar teruggelopen van 0,6 naar -0,2.

De solide balansverhoudingen geven het bedrijf voldoende ruimte tot uitkering van aantrekkelijke dividenden. Nedap was ook voornemens om dit over 2019 tot uitvoering te brengen. Het was van plan het dividend flink te verhogen van €2,50 naar €4,50, zodat aandeelhouders konden meeprofiteren van de opbrengsten van de verkoopopbrengst van Nedap France. De onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht, zorgde er helaas voor dat het dividend werd ingetrokken. Het management heeft laten weten dat het later dit jaar een interim-dividend zal overwegen wanneer er meer zicht is op de duur en de effecten van de coronacrisis en de financiële resultaten het toelaten. Voorafgaand aan de coronacrisis liet het management nog weten dat beleggers de komende jaren hoge payout-ratio’s mogen verwachten.

Advies voor Nedap

Nedap biedt mooie technologische oplossingen aan, gespreid over verschillende marktgroepen en verschillende regio’s. Dit stelt het bedrijf in staat om goed om te gaan met lastige marktomstandigheden. Is er een tegenvaller bij één specifieke marktgroep dan kunnen de andere marktgroepen dit (gedeeltelijk) opvangen. Zodra we de coronacrisis achter ons kunnen laten, ga ik gesteund door de focus van het bedrijf op productontwikkeling en marketing en sales uit van een autonome omzetgroei tussen de 5 a 8% per jaar. Mijn taxatie van de winst per aandeel 2021 komt uit op €2,50. Bij een beurskoers van €41,50 komt de koers-winstverhouding van Nedap uit op 16,6. Dat is een aantrekkelijk waardering voor een technologiebedrijf, waarvan de terugkerende omzet uit softwareabonnementen gestaag groeit en inmiddels 23% van de totale omzet uitmaakt. De huidige beurskoers doet naar mijn mening geen recht aan het groeipotentieel. Ik herhaal het koopadvies.

Coronacrisis biedt Nedap ook kansen
Lockdown-maatregelen in China hebben ervoor gezorgd dat ook de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest is teruggedrongen. Nedap ziet hierdoor de investeringsbereidheid vanuit de varkenshouderij in China weer flink toenemen. Projecten die geruime tijd geleden waren besteld konden eindelijk weer worden uitgeleverd en er zijn nieuwe projecten verkocht. Ook de interesse voor het inzetten van uv-lichtoplossingen voor het desinfecteren van ruimte en oppervlakte neemt toe. Op dit moment vinden de eerste proeven plaats om er schoollokalen mee te desinfecteren. Door middel van het light-management-systeem Luxon van Nedap kan de dosering van het licht op afstand worden ingesteld en wordt er bijgehouden of elke ruimte voldoende is behandeld.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!