UBS | Sectortyperingen achterhaald – drie ‘solide’ sectoren op kopen
Beleggers zijn gewend aandelen in twee grote blokken op te delen: defensieve en cyclische aandelen. Cyclische aandelen zijn gevoeliger voor schommelingen in economische groei en reageren heviger op uitslagen in ‘vooruit kijkende indicatoren’. Defensieve aandelen houden beter stand in tijden van economische neergang, maar bieden dan weer minder opwaarts potentieel wanneer de economische vooruitzichten verbeteren.
Cyclische en defensieve aandelen sinds de crisis
Volgens UBS is er echter sinds de financiële crisis iets veranderd op de aandelenmarkt. Sommige van de 28 door de bank onderscheiden sectoren die traditioneel erg gevoelig waren voor schommelingen in de economische cyclus, zijn dat nu veel minder. UBS noemt onder meer Halfgeleiders, Software, Luxe Goederen en Nutsbedrijven als voorbeeld. Ook de sectoren Kapitaalgoederen en Chemie zijn minder gevoelig geworden voor de economische cyclus.
Heviger
Daar tegenover staat een aantal sectoren dat juist heviger op economische indicatoren reageert. Banken en Auto’s waren al gevoelig voor de economische cyclus, en zijn dat alleen nog maar meer geworden. Opvallender is echter dat sectoren als Energie, Tabak en Telecom – die bekend staan als defensief – juist gevoeliger zijn geworden voor de economische cyclus.
Dat patroon is ook in dit ‘coronajaar’ zichtbaar. Technologie Hardware en Halfgeleiders zijn dit jaar namelijk de best presterende sectoren, terwijl traditioneel defensieve sectoren als Energie en Dranken juist achterblijven. UBS vindt het dan ook de hoogste tijd om de markt anders op te delen. Het is zinniger om onderscheid te maken tussen enerzijds aandelen die ‘structureel solide’ zijn en redelijk beschermd zijn tegen de gevolgen van de coronacrisis, en anderzijds aandelen met structurele problemen en grote blootstelling aan de crisis.
Favorieten
Drie sectoren springen er wat UBS betreft positief uit. De bank verhoogt het advies de sector Bouw naar ‘kopen’. Volgens UBS profiteert de sector van het stimulerende begrotingsbeleid als gevolg van de virusuitbraak. Aandelen als Eiffage, HeidelbergCement en Buzzi Unicem zijn goed gepositioneerd om te profiteren van extra uitgaven aan infrastructuur. Verder verhoogde UBS het advies voor de sector Luxe Goederen naar ‘kopen’, onder meer als gevolg van de hoge toetredingsbarrières, het cash-genererend vermogen en de mogelijkheden voor e-commerce. Met name Kering is sterk in e-commerce, maar ook LVMH is koopwaardig. De farmasector blijft koopwaardig omdat de virusuitbraak de winstgevendheid niet heeft aangetast. UBS noemt Roche en Sanofi als koopwaardige sectorfavorieten.