Valuta’s | Opkomende landen hebben twee keer pech
De handelspolitiek van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump laat zich in één woord samenvatten: importtarieven. Vorige week loste hij al een flink schot voor de boeg met de uitspraak dat hij op zijn eerste dag als president importtarieven van 25% op alle invoer vanuit China, Canada en Mexico zal heffen.
Dat zorgde voor nog maar eens een zetje omlaag voor de eerder dit jaar al zo getroffen Mexicaanse peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het raakte ook de in peso’s uitgegeven Mexicaanse staatsobligaties én ETF’s gericht op staatsobligaties uit opkomende landen die in lokale valuta’s zijn uitgegeven. ETF’s waarin Mexico een zware weging heeft.
Prima jaar
Tot eind september kenden zowel de in dollars als de in lokale valuta’s uitgeven leningen door opkomende landen nog een prima jaar. In de eerste negen maanden lag het rendement van de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF, die in de dollarvarianten belegt, op bijna 10% in dollars.
De iShares-ETF op de in lokale valuta’s uitgegeven leningen had eind september een rendement van een kleine 6% in dollars. Beide ETF’s maken deel uit van de Pensioenportefeuille van Beleggers Belangen. Sinds eind september is dit beeld volkomen veranderd, althans bij de in lokale valuta’s uitgegeven leningen.
Kleine daling
De ETF op de dollar-leningen van opkomende landen is sinds eind september slechts 1% gedaald. De lokale valuta-variant van de iShares-ETF verloor de afgelopen twee maanden echter bijna 6% en is daarmee de volledige jaarwinst weer helemaal kwijt.
De Mexicaanse peso en de Braziliaanse real stonden al langere tijd onder druk en zijn na september nog verder weggezakt. De Maleisische ringgit, Thaise baht, Indonesische roepia, Chinese renminbi en Zuid-Afrikaanse rand lagen er tot eind september echter nog alleszins redelijk bij, maar sinds dat moment krijgen ook deze munten stevige tikken.
Banencijfers
Dat begon allemaal met veel beter dan verwachte Amerikaanse banencijfers over de maand september, die begin oktober werden gepubliceerd. Daarop werden de verwachtingen over volgende renteverlagingen door de Federal Reserve drastisch teruggebracht en vloog de Amerikaanse tweejaarsrente in een paar dagen tijd met 0,4 procentpunt omhoog.
Samen met de rente steeg ook de dollar. En niet alleen ten opzichte van de belangrijkste handelspartners onder de ontwikkelde landen, maar ook ten opzichte van de valuta’s van opkomende landen. De JP Morgan-index van valuta’s van opkomende landen ten opzichte van de dollar is sinds eind september met 5,5% gedaald.
Trump
Met het aanstaande presidentschap van Donald Trump – met de kans op meer handelsconflicten en hogere Amerikaanse inflatie en rente – wordt de onzekerheid rond valuta’s van opkomende landen eerder groter dan kleiner. De compensatie die beleggers krijgen voor het risico dat zij nemen met in lokale valuta’s uitgeven staatsleningen van opkomende landen is bovendien niet heel aantrekkelijk meer.
Lees ook VS | Indekken voor hogere inflatie
Société Générale berekende dat het verschil tussen de tienjaarsrente van de VS en de belangrijkste opkomende landen – exclusief Turkije – namelijk slechts 1,75 procentpunt bedraagt. Dat is dichtbij de laagste stand van de afgelopen tien jaar. Dit alles maakt dat ik mij comfortabeler voel bij de posities van dollarleningen uit opkomende landen dan de in lokale valuta’s uitgegeven variant.