Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 12 jun 2020 10:12

Just Eat Takeaway | Advieswijziging na aankondiging grote overname

0 0 Leestijd ongeveer

De aangekondigde overname van het Amerikaanse Grubhub door Just Eat Takeaway.com is allesbehalve goedkoop. Bovendien is er weinig regionale overlap. Flinke groei moet dit alles compenseren.

Nadat Takeaway.com begin dit jaar al het Britse Just Eat had overgenomen, heeft het nu de overname van het Amerikaanse Grubhub aangekondigd. Over de overnameprijs  is vastgesteld dat de aandeelhouders van Grubhub voor elk van hun aandelen 0,6710 aandeel Just Eat Takeaway.com ontvangen. Bij een koers van €98,60 op 9 juni van Just Eat Takeaway.com op 9 juni leidt dit tot een overnameprijs van $75,15 per aandeel Grubhub, of $7,3 mrd als totale overnamesom. Het is de bedoeling dat de overname wordt gefinancierd met nieuwe aandelen.

De fusie zou in het eerste kwartaal van 2021 kunnen worden afgerond, nadat de aandeelhouders (in de herfst) en de toezichthouders (later) toestemming hebben gegeven. De twee bedrijven opereren vooral in verschillende regio’s, wat helpt bij het verkrijgen van toestemming. Eerder klonken in de VS protesten bij een mogelijke overname van Grubhub door Uber Eats.

Grubhub zal wel worden samengevoegd met de Canadese activiteiten van Just Eat Takeaway.com en zal vanuit de VS geleid worden. Grubhub heeft in 2020 een verwachte omzet van $1,6 mrd (€1,4 mrd), tegen €1,8 mrd voor Just Eat Takeaway.com.

Astronomische overnamesom

Door de winstterugval van Grubhub – de marktschatting gaat uit van -$0,446 per aandeel voor 2020 en van +$0,134  voor 2021 – is de prijs van $75,15 astronomisch. Naar verluidt heeft Uber een maand terug ongeveer $65 per aandeel geboden en wenste Grubhub ruim $70 te ontvangen. Dat is dus gelukt. Toch is er nog wel enige ruimte voor een hoger bod, eventueel van Prosus of Deliveroo; andere Amerikaanse concurrenten dan Uber staan niet op de beurs genoteerd en kunnen waarschijnlijk niet hoger bieden. Maar ook zonder biedingenstrijd is de overname een dure. Grubhub wordt duidelijk gekocht ‘op de groei’, wat veel operationele uitgaven zal vergen. Ik verlaag daarom het advies voor Just Eat Takeaway.com naar ‘houden’.

Competitieve markt
Door met Grubhub de VS te betreden, komt Just Eat Takeaway.com in een competitieve markt terecht. De onderneming streeft er gewoonlijk naar om bedrijven over te nemen die marktleider zijn of hard op weg zijn dat te worden. Grubhub is echter de nummer 2, met een marktaandeel van circa 28%, en heeft in 2020 aan marktaandeel en winstgevendheid verloren. Marktleider DoorDash heeft zijn positie dit jaar met kortingen en promotie-activiteiten uitgebreid van circa 38% naar ongeveer 42%. Deze stijging van 4 procentpunt is ongeveer gelijk aan de daling van het marktaandeel van Grubhub, waar de operationele marges zijn aangetast en er sinds het vierde kwartaal van 2019 een nettoverlies per aandeel is. Analisten verwachten pas weer winst in 2021. Door de geringe overlap met Just Eat Takeaway.com zijn er bovendien weinig synergie-effecten die de operationele marge van Grubhub kunnen verhogen.
Aantal orders Just Eat Takeaway.com Grubhub
In miljoenen
2019 413 180
jan t/m mei 2020 208 86
toename t.o.v. 2019 23% 11%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!