Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 3 jun 12:00

Wachten | Een van de belangrijkste onderdelen van beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Helaas voor de fanatieke belegger, is wachten een van de belangrijkste onderdelen van succesvol beleggen. Vóór de koop van een nieuw aandeel, ETF of iets anders, kan een belegger echter heel actief zijn.

Wachten, niemand houdt ervan. Wachten tot het verkeerslicht op groen springt, wachten op een vertraagde trein, wachten op je overstap op een vliegveld om elf uur ‘s avonds. Voor de belegger is er echter weinig van groter belang dan wachten. Er kan weliswaar veel veldwerk gedaan worden: rapporten doorlezen, nieuwsberichten uit het verleden doorspitten, grafieken en tabellen bekijken et cetera. Maar zodra de koop is gedaan, is de belangrijkste taak ineens heel inactief: geduldig afwachten.

Vrijwel elke belegger zal het liefst een dag later al een positieve bevestiging van het koopbesluit zien door een flinke koersstijging. Ook een overnamebod een week na aankoop kan een belegger het gevoel geven dat hij over een bijna magische gave beschikt. Terwijl het simpelweg mazzel is (of voorkennis). Meestal trekt de beurs zich niets aan van de wensen van beleggers. Zelfs als de belegger vrijwel direct gelijk krijgt, wordt het ongeduld over gelijk krijgen (positief rendement) vervangen door een andere bron van onrust: de vraag wanneer er winst genomen moet worden.

Teveel handelen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel beleggers te veel handelen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat een van de oorzaken hiervan overmoed is, een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen. Vele beleggers proberen op de juiste momenten te kopen en te verkopen. Door te anticiperen op de golven op de beurs, die er altijd zijn, moet er een veel hoger rendement gehaald kunnen worden dan er te halen is met alleen maar kopen en afwachten. Helaas zullen de meesten roemloos falen in deze pogingen. Maar ik denk dat nog een andere belangrijke oorzaak van te veel handelen ongeduld is. Of een hekel aan wachten, wat op hetzelfde neerkomt.

Aandacht verspreiden

Een handige manier om het beleggingsgedrag niet te veel te laten beïnvloeden door ongeduld, is spreiding over een groot aantal posities. Als de aandacht naar veel verschillende aandelen, ETF’s of wat dan ook gaat, blijft er per positie minder tijd over om de koers omhoog te staren. Alleen al het nieuws blijven volgen van alle bedrijven in portefeuille zal flink wat tijd kunnen kosten. Blijven zoeken naar nieuwe koopmogelijkheden is ook een uitstekende manier om de tijd door te komen.

Er is natuurlijk ook nog een andere oplossing voor het wachtprobleem: zoek een ander tijdverdrijf om de aandacht af te leiden. Ga de tuin in, ga fietsen, klimmen, punniken of in alle achtbanen van de wereld rijden. De portefeuille zal wel varen bij al die ‘verwaarlozing’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!