Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Tip Terugblik Menno van Hoven, 1 jun 2020 15:00

Koopkandidaat | Een Aristocrat met bijna 4% dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik deze industrial na een scherpe koersdaling op $160. Een jaar later staat het aandeel nog steeds rond hetzelfde niveau. Voor de lange termijn is deze Dividend Aristocrat, opgenomen in de Dividendportefeuille, uiteraard een koopkandidaat.

Vorig jaar wees ik op de lage waardering van het breed gespreide industriële conglomeraat 3M, dat zichzelf omschrijft als technologiebedrijf. Op maandag 3 juni 2019 sloot het aandeel op een nieuwe laagste jaarstand van $160,04 na een outlookverlaging, wat voor mij aanleiding was om het aandeel opnieuw te tippen. Speerpunt van 3M, dat door de jaren heen ups en downs afwisselt en toch vooral een cyclisch aandeel, is het dividend. Dat was ten tijde van de tip voor het 61ste jaar op rij verhoogd. Het dividendrendement was destijds 3,6%.

Een jaar later is er veel gebeurd met 3M. Het aandeel, dat voor een groot deel van zijn omzet en vraag afhankelijk is van de regio Asia-Pacific en dat veel hinder ondervindt van de coronapandemie, is weer terug bij af met een beurskoers van $157. Inclusief dividend en het gunstige wisselkoerseffect is er een kleine plus voor de tip.

Aanzienlijke zwakte

Twee weken geleden waarschuwde 3M nog dat de omzet in april naar verwachting met 11% zou dalen tot $2,3 mrd door ‘aanzienlijke zwakte’ in de eindmarkten van het bedrijf als gevolg van de coronapandemie. Het bedrijf wordt in de volle breedte getroffen, met de grootste omzetdaling in belangrijke markten als automotive, office en dental. Bij de tandheelkundige divisie bedraagt de omzetdaling maar liefst 70% in april, nu veel tandartspraktijken gesloten zijn.

Toch is het zaak om bij een aandeel als 3M focus te houden op de (zeer) lange termijn. De omzet zal in 2020 naar verwachting met zo’n 4-5% krimpen, maar normaal gesproken begint er in 2021 een langere periode van herstel, waarbij de omzet de komende jaren makkelijk met 5% omhoog kan. De geschatte k/w 2020 van 19 oogt hoog, maar is dat niet als we verder vooruit kijken en het verwachte winstherstel vanaf 2021 meenemen.

En dan is er natuurlijk nog altijd het dividend, dat elk jaar gewoon keurig wordt verhoogd. In februari was er een relatief kleine verhoging van 2,1%, tot $1,47 per kwartaal, wat gezien de gang van zaken prima is. In ben ervan overtuigd dat de dividendgroei de komende jaren weer verder zal aantrekken. Dat gebeurde ook na de crisisperiode in 2009 gebeurde, en toen 3M op dat moment de kleinste dividendverhoging in jaren aankondigde.

3M een kwaliteitsaandeel

Bij een koers van $157 is het dividendrendement een fraaie 3,8%. Voor een kwaliteitsaandeel als 3M is dat zeer aantrekkelijk, zeker gezien de sterke vooruitzichten voor de komende jaren en de te verwachten aanvullende dividendverhogingen. 3M heeft het dividend nu 62 jaar op rij verhoogd en zal dat in 2021 voor een 63e jaar op rij doen, daar ben ik van overtuigd. Bij de huidige beurskoers blijft 3M een koopwaardig aandeel, ondanks de lastige marktomstandigheden van dit moment. Waar het bij dit soort aandelen om draait is de lange termijn. 3M is en blijft een vaste waarde in de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!