Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Portefeuilles | De goede kant op

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuilles van Beleggers Belangen kenden overwegend een prima week. Her en der zitten nog wel wat boosdoeners in de portefeuilles maar 2020 begint er steeds beter uit te zien. 

Portefeuille NL | Resultaat verbetert snel

Onder aanvoering van CM.com, Vastned en Besi verbeterde vorige week het resultaat van de Portefeuille NL aanzienlijk. Een tegenvaller was de koersreactie op de kwartaalcijfers van Altice Europe.

Portefeuille NL | Resultaat verbetert snel

Het resultaat van de Portefeuille NL verbetert snel in een optimistische periode op het Beursplein. Onder aanvoering van nieuwkomer CM.com (+12,3%), achterblijver Vastned (+7,7%) en zwaargewicht Besi (+6,6%) liep het rendement over 2020 in een week tijd met slotkoersen van maandag van -17,2% naar -11,7%. Tegenover meerdere winnaars – ook Fagron, AkzoNobel en Pharming eindigden de week met een resultaat tussen de +4,0% en +5,0% – stond slechts een grote verliezer. Altice Europe, een tweede recente nieuwkomer, leverde 7,8% in na publicatie van de kwartaalcijfers.

Richtinggevend nieuws was er tot en met maandag niet voor CM.com, maar wel was duidelijk dat het bedrijf op overnames mikte tijdens de corona-crisis. Dinsdag was het dan zover: het jonge beursfonds maakte de overname voor €15,5 mln. Het Nederlandse chatbotbedrijf CX Company bekend. Met een rendement van +21,1% sinds de opname in Portefeuille NL is CM.com ondertussen het best renderende van de vijftien posities dit jaar. Daarna volgt Fagron met +10,8% terwijl ook Wolters Kluwer, Besi en Ahold Delhaize over dit jaar in de plus staan.

Resultaat van de Portefeuille NL

Een andere nieuwkomer droeg afgelopen week zoals gesteld juist niet bij aan het resultaat van de Portefeuille NL. Sinds de entree in portefeuille had Altice Europe een mooie plus laten zien, maar na de negatieve koersreactie op de kwartaalresultaten is het fonds in de portefeuille weer terug bij af. Wij blijven overigens bij ons koopadvies. Alle fondsen in de portefeuille hebben nu overigens hun kwartaalcijfers gepubliceerd.

Trending topics
Over de vijftien fondsen in de Portefeuille NL zijn wij op fundamentele gronden enthousiast, maar bekeken met de bril van de technische analist is het beeld totaal anders. Met een horizon van twaalf maanden hanteren wij momenteel voor maar liefst zeven van deze fondsen een verkoopadvies. Niet toevallig zijn dit de fondsen die over 2020 ook op de grootste verliezen staan: ING, OCI, Vastned, AMG, ASR, SBM Offshore en Value8. Op de fondsen met een positief of relatief licht negatief rendement dit jaar hanteren wij vanuit TA-oogpunt een houdadvies: Fagron, Wolters Kluwer,  Besi, Ahold Delhaize, Altice Europe, Pharming en AkzoNobel. Voor het relatief jonge beursfonds CM.com, de grootste stijger in 2020, hebben wij nog geen TA-advies. Wij verwachten dat het nog wel enige weken of zelfs maanden kan duren voor het TA-beeld van onze portefeuille zal verbeteren.

ETF-portefeuille | Twee boosdoeners

Met een rendement van -10,7% is de ETF-portefeuille dit jaar een van de minder goed presterende voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen. Dat komt natuurlijk door de specifieke beleggingen.

ETF-portefeuille | Vastgoed en dividend boosdoeners

Om te beginnen zit er een vastgoed-ETF in de portefeuille, de EasyETF FTSE EPRA eurozone (ISIN code: LU0192223062), met een behoorlijk gewicht van 7,5%. Vastgoedaandelen behoren dit jaar tot de zwakst presterende beursfondsen.

Ook de iShares UK Dividend UCITS ETF (ISIN code: IE00B0M63060) noteert een fors verlies. Dividendaandelen hebben het dit jaar lastig. Daardoor noteren ook de Amerikaanse en Europese dividend-ETF’s in de portefeuille een bovengemiddeld stevig verlies. De zwakke rendementen zijn geen reden om deze ETF’s van de hand te doen. Op de beurs zijn er nu eenmaal slechte periodes maar er komen gelukkig ook altijd weer goede tijden. Daarnaast doet een aantal ETF’s het juist vrij goed, waardoor het totale resultaat niet al te dramatisch is. Een bewijs dat spreiding zinvol is.

 • Rendement 2020: -10,7%
 • Totaalrendement: 36,4%

Dividendportefeuille | All time highs

De Dividendportefeuille boekte op weekbasis opnieuw winst met vooral de meer cyclische industriële aandelen die verder herstelden.

Dividendportefeuille | All time highs

Grootste stijgers waren hardgeraakte aandelen als Honeywell, H.B. Fuller, PPG Industries, CSX en Union Pacific, allemaal met koerswinsten van meer dan 10%. Daar tegenover was er voor de verandering verlies voor de Amerikaanse Healthcare-aandelen die het dit jaar tot dusver uitstekend doen. Becton Dickinson leverde 7,4% in en ook Bristol-Myers en Johnson&Johnson daalden.

Inmiddels staan acht aandelen in 2020 op winst, aangevoerd door uitblinkers Coloplast en Tecan die deze week hoogste koersen ooit bereikten. Arkema (25 mei) en SEB (22 mei) gingen ex-dividend deze week.

 • Rendement 2020: -8,7%
 • Rendement sinds start: +215,6%

Hoog dividend | Marktherstel niet afdoende

Het verschil tussen de Dividend(groei)portefeuille en de Hoogdividendportefeuille wordt dit jaar steeds groter met een min van 16% dit jaar voor laatstgenoemde portefeuille, gericht op een hoog inkomen.

Hoog dividend | Martherstel poetst verlies nog niet weg

De zware weging in vastgoed, financials en olie- en gasbedrijven is in 2020 bepalend met, ondanks het recente marktherstel, nog altijd zeer grote verliezen year-to-date voor de meeste aandelen. Grootste daler is Klépierre met -52%, dat samen met de olie- en gasbedrijven het hardst wordt geraakt door Covid-19. Ook Shell, Total, BASF, Realty Income, Bouygues, Allianz en Chevron staan op ten minste 25% verlies in 2020. Grootste stijger is Roche met +10,7%, Kimberly-Clark volgt op ruime afstand met +1,6%. Ook Enel blijft het prima doen, met op weekbasis een winst van 9,2%.

 • Rendement 2020: -16,2%
 • Rendement sinds start: +0,3%

Defensieve Portefeuille | Opvallende bewegingen

Het rendement van de Defensieve portefeuille is afgelopen week met slechts 0,3 procentpunt gestegen tot net geen 3% over heel 2020.

Defensieve Portefeuille | Goede week voor  verliezers

Binnen de portefeuille zijn er wel enkele opvallende bewegingen, vooral onder de fondsen die dit jaar zwak presteren. Zo won herverzekeraar Münchener Rück afgelopen week 9,3% en nutsbedrijf Enel zelfs 13%. Over heel 2020 staan deze aandelen overigens nog wel respectievelijk 25,1 en 7,9% in de min. Goud en Microsoft deden een stapje terug, maar blijven de twee best presterende posities dit jaar. Microsoft staat nog 20% in de plus, goud 17,5%.

 • Rendement 2020 +3,0%
 • Sinds start (9 nov 2010) +56,5%

Pensioenportefeuille | Alles in de plus behalve goud

De Pensioenportefeuille kende een prima week waarin het rendement met 1,9 procentpunt steeg tot een verlies van bijna 7,2% over heel 2020.

Pensioenportefeuille | Alles in de plus behalve goud

Vijftien van de zestien posities behaalden afgelopen week een positief rendement. Goud was voor een keer de negatieve uitzondering met een verlies van 1,4% in euro’s. Het aandelensegment won 3,8% onder aanvoering van Amerikaanse en Europese aandelen. Het Comgest Growth Europe Fonds won 5,6% en de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF 5,5%. Ook de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF noteerde een plus (4,5%), maar staat over heel 2020 nog wel 29,9% in de min.

Het rendement van het obligatiedeel van de portefeuille steeg afgelopen week 1,5% vooral door winsten van obligaties uit opkomende landen. De iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF won 2,2% en de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF zelfs 2,5%.

 • Rendement 2020 -7,2%
 • Sinds start (1 juli 2011) +41,5%

Offensieve portefeuille | Flits omhoog

Het ging de afgelopen week weer de positieve kant op met de Offensieve portefeuille. Het verlies over 2020 halveerde van 8,3 naar 4,2%. Ik ben benieuwd of er snel een positieve score valt te melden.

Offensieve portefeuille | Flits omhoog

De grootste stijgers van de afgelopen maanden, Vertex en Microsoft, waren deze week de dalers, samen met de nieuwkomers Netflix en HelloFresh. De andere aandelen stegen, veelal met meer dan 5 procentpunt. Uitblinkers waren ASML, Splunk en Experian  met 10 procentpunt of meer. Beide laatste aandelen kwamen de afgelopen week met kwartaalcijfers die de beleggers bekoorden.

Splunk steeg deze week zelfs met 18 procentpunt. Dit is een waar groeifonds: verlieslatend maar met een grote groeibelofte. Echt een aandeel voor deze portefeuille. Het portefeuillerendement sinds de start op 2 november 2010 liep de afgelopen week op van 80,8% naar 88,9%.

 • Rendement 2020: -4,2%
 • Sinds start (2 nov. 2010): +88,9%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!