Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 22 mei 13:00

Altice Europe groeit heel geleidelijk naar winst

0 0 Leestijd ongeveer

Altice Europe liet vorig jaar omzetgroei zien. Bij de eerstekwartaalcijfers moest blijken of de uitbraak van het coronavirus een voorzetting van deze groei heeft doorkruist.

Omzetgroei bij Altice Europe

De omzet van Altice Europe groeide voor het vierde kwartaal op rij. Die groei was met 3,6% (naar €3,6 mrd) wel lager dan in het laatste kwartaal van 2019 (+11%), maar veel beter dan de daling van 2,4% in de eerste drie maanden vorig jaar (naar €3,5 mrd).
De telefoondiensten noteerden omzetgroei. Het aantal prepaidklanten daalde weliswaar, maar de omzettoename bij de meer stabiele en meer omzet genererende postpaid klanten compenseerde dat  nog ruimschoots. In Frankrijk, Portugal en Israël nam de omzet toe, in de Dominicaanse Republiek was er een lichte daling. De telefoondiensten vormden in het eerste kwartaal de stabiele basis van de totale resultaten van Altice Europe.

Omzetbeperking door corona

De effecten van corona en de lockdowns werden het duidelijkst zichtbaar in de veel minder belangrijke andere activiteiten van het bedrijf. Zo daalde de verkoop van telefoons (-€0,3 mln) doordat in maart winkels moesten sluiten. Ook bij de media in Frankrijk nam de omzet af (-€8 mln), door minder advertenties en doordat de Champions League stopte – Altice heeft de uitzendrechten in Frankrijk. Bovendien stagneerde de omzetgroei bij het bedrijfsonderdeel Teads, dat reclamefilmpjes maakt. Verder maakte Altice Europe bekend dat het leggen van glasvezelkabels hinder ondervond van corona. Dat was van invloed op de groei van het aantal telefonieklanten.

Resultaat en advies

Het autonome operationele resultaat (ebitda) steeg licht, met 1,0% naar €1314 mln, waar analisten een toename van 2,5% hadden verwacht. De ebit steeg van €216 mln naar €256 mln als deze wordt geschoond van bijzondere inkomsten en uitgaven. Dat was, zoals in andere kwartalen, nog onvoldoende om de rentekosten op te vangen. Mede hierdoor boekte het bedrijf een kwartaalverlies van netto €124 mln. Dat was in dezelfde periode van 2019 nog een winst van €1487 mln geweest, maar toen waren er veel meer bijzondere inkomsten. Geschoond voor eenmalige posten is er is, kortom, volgens mij sprake van een geleidelijk betere winstpositie en beweegt Altice Europe in de richting van een positieve uitkomst de komende jaren (zie tabel). Dat komt door een verbetering van de schuldpositie (zie kader) en hogere operationele resultaten. Voor mij is het reden om het koopadvies te handhaven.

Kader: Verwachtingen voor 2020 en daarna

Verwachtingen voor 2020 en daarna
Altice Europe heeft na de kwartaalcijfers de groeiverwachtingen voor 2020 niet bijgesteld. Die waren overigens vaag, met een niet gekwantificeerde toename van zowel omzet als ebitda. Wel zal de telefoonverkoop door de lockdowns en roaming door de reisbeperkingen minder opbrengen. Het telecomgedeelte heeft een brutoschuld opgebouwd van €29,7 mrd, met een kaspositie van €2,2 mrd. Bij de autonome ebitda uit  2019 leidt dat tot een nettoschuld/ebitda-ratio van 4,8. Eind 2020 wil het bedrijf dit hebben gereduceerd tot 4-4,5, bij een hogere nettokasstroom die op middellange termijn ruim €1 mrd per jaar moet worden, zonder bandbreedte-(of: spectrum)aankopen. Daarmee zou de toekomstige liquiditeitspositie zijn verzekerd, alsmede een lagere rentebetaling.
Eerstekwartaalcijfers (in mln €)
20202019
Omzet (in mln €)3.6253.511
Auton. oper resultaat (ebitda)         1.314         1.301
Nettowinst voor belasting (t)           -206           -300

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!