Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Norwegian Cruise Lines ligt stil

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden was de toekomst zonnig en werden veel cruises geboekt bij Norwegian Cruise Lines. Door het coronavirus liggen alle schepen nu in havens voor anker.

Op 20 februari meldde Norwegian Cruise Lines dat 2019 was afgesloten met een autonome nettowinst van $1,1 mrd. Dat was evenveel als in 2018. Per aandeel steeg de winst van $4,92 naar $5,09. Dat waren bevredigende cijfers, maar gedurende het kalenderjaar was er toch druk op de aandelenkoers ontstaan.

Veranderde regelgeving inzake cruises naar Cuba en een technisch probleem hadden er toe geleid dat het bedrijf de winstverwachting in augustus 2019 naar beneden had moeten bijstellen. Daarop verlaagde ik het advies, na mijn eerdere kooptip in mei, op 23 augustus naar ‘houden’. Het koersverlies was toen ruim 8%.

Op 13 maart besloot het bedrijf alle cruisereizen te staken en alle 28 schepen tot 30 juni voor anker te leggen. Op 27 februari had ik het aandeel vanwege de uitbraak van het coronavirus al een verkoopadvies gegeven. Het koersverlies was toen ruim 38%. Sinds die tijd is het verlies nog veel groter geworden (-78% tegen de slotstand van 8 mei 2020) maar door het verkoopadvies is dat de tip bespaard gebleven.

Overleven voor Norwegian Cruise Lines

Het bedrijf  heeft inmiddels meerdere maatregelen genomen om te overleven. Want hoewel het bedrijf zich niet ontevreden toonde over de nieuwe boekingen voor komende jaren, heeft ook een belangrijk deel van de klanten geld teruggevraagd. Bovendien kent het bedrijf naar eigen schatting een maandelijkse uitstroom van kasgelden van $110 mln tot $150 mln.

Voor heel 2020 wordt nu een nettoverlies verwacht. Teneinde voldoende liquide te blijven en genoeg reserves te behouden voor de toekomst zijn kostenbesparingen en investeringsstops ingevoerd. Ook zijn bankleningen uitgeoefend en is via een obligatie- en aandelenemissie geld opgehaald. Norwegian Cruise Lines heeft daarmee de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Maar voor de tip blijft het advies ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.