Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 10 mei 2020 12:00

Dividendaandelen met potentieel (volgens analistenadviezen)

0 0 Leestijd ongeveer

Welke waardevolle informatie kan je uit analistenadviezen halen als je dividendaandelen wilt kopen met het meeste potentieel?

Wie zonder de onderbouwing van individuele analisten wil achterhalen welke aandelen het meeste potentieel hebben, moet gebruikmaken van de wijsheid van de markt. Hoewel analisten kuddegedrag vertonen – ze hebben de neiging dezelfde voorspellingen te doen – zijn hun taxaties onderworpen aan een collectief mechanisme van risicovermijding.

Mosterd na de maaltijd

Als je zonder onderbouwing moet vertrouwen op analistenadviezen, heb dan oog voor de consensus. De voorspellingen die daaruit vloeien zullen hoogstwaarschijnlijk niet correct zijn. Wel zijn ze een vingerwijzing. Verkoopaanbevelingen zijn vaak mosterd na de maaltijd, maar over het algemeen is een aandeel dat overladen wordt met koopaanbevelingen een veiligere belegging dan eentje dat grossiert in verkoopadviezen.

Van economen wordt gezegd dat ze allemaal een verschillende mening hebben en elkaar voortdurend tegenspreken, en met de koersdoelen van analisten is het niet veel anders. Soms liggen ze zo ver uiteen dat een paard de hik ervan krijgt. Het is goed mogelijk dat de ene analist zegt dat een bepaald aandeel koopwaardig is tot €30, terwijl een andere zegt dat je het bij €10 al moet verkopen. Op zijn zachtst gezegd is dat curieus. Je mag toch ervan uitgaan dat beiden zich baseren op dezelfde informatie. Voor de een is echter het glas halfvol, voor de ander halfleeg.

Spreiding in koerspotentieel

Hoewel banken hun beleggingsopinies in de regel publiceren in ondubbelzinnige bewoordingen, kun je aan de hand van het koersdoel achterhalen wat analisten echt van het aandeel denken. Het spreekt voor zich dat de onderwaardering van een koopwaardig aandeel met een koerspotentieel van 100% aanzienlijk groter is dan eentje met 10% potentieel. Minder bekend is dat een dergelijke grote spreiding duidt op onzekerheid, wat op zijn beurt een bron van risico is. Hoe groter de spreiding in het koerspotentieel, hoe groter het risico dat je met dat aandeel je broek scheurt.

Als je blind moet varen op de beleggingsopinies van analisten, selecteer dan aandelen op het gemiddelde advies, het daarbij behorende koerspotentieel en de spreiding daarin, dat wil zeggen de bandbreedte tussen het hoogste en laagste koersdoel.

potentieel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!