Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Actueel Jaap Barendregt, 5 mei 10:39

Beurzen Vandaag | Even geen zorgen

0 0 Leestijd ongeveer

Het Beursplein toont vandaag herstel na de verliezen van gisteren. Beleggers blijven echter ook de komende maanden voor de afweging staan tussen positieve en negatieve scenario’s.

Negatief  zijn er de zorgen over de relatie tussen China en de VS, die gisteren tot flinke koersdalingen leidden, en de slechte macro-economische cijfers en een mogelijke ‘tweede golf’ aan coronabesmettingen. Positief zijn de regeringen die de lockdowns versoepelen en daarmee het bedrijfsleven weer groeikansen geven. Beleggers zullen de komende tijd heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees. In zo’n periode zouden de koersen per saldo pas-op-de-plaats kunnen maken na het herstel in april, met af en toe uitschieters naar boven en naar beneden.

NEDERLAND

Op deze vijfde mei vertoont de Amsterdamse beurs een herstelbeweging. De AEX-index stijgt met 1,8% en de AMX-index met 2,1%. Daarbij voeren de oliegerelateerde aandelen de boventoon, net als in de VS (zie onder). De olieprijs is weer tot leven gekomen. Met Unibail-Rodamco-Westfield (+5,1%), Arcelor Mittal (+6,2%) en BAM (+5,6%) zijn beleggers vanochtend in aandelen gestapt die de laatste tijd flinke klappen hebben gehad. Aandelen die slechts beperkt daalden staan nu bij de dalers, zoals Ahold, Besi en Flow Traders.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Fugro +6,4%
 • Arcelor Mittal +6,2%
 • Royal Dutch Shell +5,8%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Flow Traders -1,0%
 • Besi -0,9%
 • Ahold -0,6%

EUROPA

In de Eurostoxx50-index is het van hetzelfde laken en pak: een olie-aandeel voert de stijgers aan. De index zelf stijgt met 1,9%. Beleggers zijn enthousiast over de cijfers van Total en BNP Paribas. Oliereus Total kende met 35% een kleinere nettowinstdaling dan verwacht en houdt ook het kwartaaldividend op peil. Wij hebben een koopadvies voor het aandeel staan.

BNP maakte bekend het afgelopen kwartaal een handelsverlies te hebben geleden van €200 mln en voor slechte debiteuren alvast €1 mrd te hebben gereserveerd. Maar de bank maakt ook bekend voor heel 2020 slechts een nettowinstdaling van 15-20% te verwachten. Wij hebben een houdadvies voor het aandeel staan. Er zijn vanochtend slechts twee dalers: Ahold Delhaize en SAP.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Total +6,5%
 • BNP Paribas +5,9%
 • Vinci +5,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Ahold Delhaize -0,6%
 • SAP -0,2%

VERENIGDE STATEN

Gisteren herstelden koersen op Wall Street zich tegen het einde van de handel enigszins. Daardoor kwam er een plus van 0,1% op de borden voor de Dow Jones. Eerst was er de vrees voor de handelsrelaties met China en bleken de fabrieksorders in maart maand-op-maand met 10% te zijn gedaald. Later op de handelsdag maakte Californië, de eerste staat in lockdown, bekend de maatregelen binnenkort te gaan versoepelen.

Uitblinkers in de Dow Jones index waren de oliebedrijven, nu de olieprijs al ruim een week stijgt. Zware industrie, zoals Raytheon Technologies (vliegtuigsector) en Caterpillar (grondverzetmachines), was nog niet populair. Dergelijke investeringen hebben nu waarschijnlijk minder prioriteit.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Exxon Mobil +4,0%
 • Microsoft +2,5%
 • Chevron +2,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Raytheon Technologies -3,7%
 • Caterpillar -2,9%
 • Dow Inc -2,6%

AGENDA

Bedrijfscijfers:
AMG, Kendrion BNP Paribas, HelloFresh met eerstekwartaalcijfers;
GrandVision met een trading update;
Walt Disney met halfjaarcijfers;
Philips, Besi en Acomo gaan ex-dividend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.