Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hein Praats, 7 feb 10:55

Total voldoet aan totaalplaatje

0 0 Leestijd ongeveer

Total heeft het afgelopen kwartaal de nettowinst op peil weten te houden, ondanks de mindere marktomstandigheden. Daarmee werd de marktconsensus ruim verslagen.

De Franse olie- en gasreus zette afgelopen kwartaal een aangepaste nettowinst in de boeken van $3,2 mrd. Daarmee bleef het resultaat nagenoeg op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Bij de meeste branchegenoten, die eerder al met cijfers naar buiten kwamen, pakten die juist lager uit.

Lagere omzet, hogere productie

Total wist ruim weg te blijven van de verwachte winstdaling (naar $2,7 mrd) van analisten en slaagde daar bovendien in met een lagere omzet. Die daalde namelijk naar $49,3 mrd, vergeleken met $52,5 mrd in het vierde kwartaal van 2018. De productie steeg daarentegen op jaarbasis met 8% tot 3,113 miljoen vaten olie-equivalent per dag

Topman Patrick Pouyanné sprak in een toelichting over een solide resultaat, met een stijging van 20% (naar $7,4 mrd) van de voor schulden aangepaste kasstroom en een stabiel gebleven aangepaste nettowinst, ondanks de lagere olie- en gasprijzen.

Verder liet hij doorschemeren dat Total met het oog op de energietransitie zijn activiteiten in koolstofarme energie wil uitbreiden. Het bedrijf ligt op schema om tegen 2025 25 gigawatt (GW) duurzame elektriciteit te produceren, geholpen door zonne-energieprojecten in Qatar en India.

Dividendverhoging

Hoewel de Franse energiegigant verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar volatiel zullen blijven, hield het zijn investeringsdoelstelling onveranderd op $18 mrd. Daarnaast voorziet Total een autonome productiegroei van 2% in 2020 en is het concern van plan om voor $2 mrd aan eigen aandelen in te kopen (als onderdeel van een eerder aangekondigd aandeleninkoopprogramma ter waarde van $5 mrd). Ook kondigde Total aan het dividend jaarlijks te blijven verhogen met 5% tot 6%.

Dat Total er in lastige marktomstandigheden in slaagt om met minder omzet de winst gelijk te houden, vasthoudt aan zijn doelstellingen en beleggers bovendien dividendverhogingen in het vooruitzicht stelt, sterkt mij in het handhaven van mijn koopadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!