Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 28 apr 15:18

Goede jaarstart voor Bayer

0 0 Leestijd ongeveer

Zowel de omzet als de winst van Bayer zijn in het eerste kwartaal iets sneller gegroeid dan verwacht. De weg naar een glyfosaat-schikking is echter iets langer dan het zich liet aanzien.

In het eerste kwartaal is de omzet van Bayer op vergelijkbare basis met 6% gestegen naar €12,8 mrd. Bij de medicijn- en consumentendivisies werd de omzetstijging deels veroorzaakt doordat klanten grotere voorraden opbouwden met het oog op mogelijke leveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie. Zulke problemen zijn volgens het bedrijf echter niet aan de orde.

Een andere reden voor de omzetgroei is de stevige afzettoename van 19% voor antistollingsmiddel Xarelto. Dat is een meevaller, aangezien de Amerikaanse inkomsten van marketingpartner Johnson & Johnson juist licht zijn gedaald.

De totale omzet van de farmacietak klom op vergelijkbare basis met 4% naar €4,4 mrd. Bij de divisie die apotheekmiddelen maakt zoals aspirine en Rennie, steeg de vergelijkbare omzet zelfs met 14% naar €1,4 mrd.

Trage schikkingsvoortgang

Bij de gewasactiviteiten is de omzet met 6% gestegen naar €6,8 mrd. De aandacht gaat bij deze divisie echter meer uit naar de glyfosaat-zaak dan de financiële prestaties. Bayer-topman Werner Baumann vertelde dat de gesprekken over een eventuele schikking trager verlopen door de corona-uitbraak. Dat is een lichte tegenvaller, aangezien het bedrijf onder grote druk staat van beleggers om snel een juridisch akkoord te bereiken. Baumann benadrukt dat hij alleen akkoord gaat met een schikking die financieel gezien redelijk is en waarbij het risico van nieuwe zaken in de toekomst wordt uitgesloten.

Mooie winststijging

De goede financiële resultaten wegen echter zwaarder dan de glyfosaat-kwestie. Op concernniveau is de ebitda voor buitengewone posten met 10% gestegen naar €4,4 mrd. Onder de streep lag de kernwinst per aandeel van €2,67 eveneens 10% hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

Hoewel Bayer de jaarprognose niet intrekt, waarschuwt het bedrijf wel dat de resultaatontwikkeling in het lopende jaar beïnvloed wordt door de corona-uitbraak. Het laat zich nog niet voorspellen of die impact per saldo gunstig of ongunstig uitpakt. De vooralsnog stevige onderliggende winstgroei en het vooruitzicht dat het bedrijf uiteindelijk via een schikking een einde maakt aan de glyfosaat-onzekerheid vormen niettemin aanleiding om het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!